Data publicării: 1 martie 2021

Luna martie înseamnă, odată cu încheierea sezonului rece, și începerea unui nou an agricol. Această lună este una deosebit de încărcată pentru fermieri.

Încep semănăturile de primăvară!

În cultura mare în această lună se desfăşoară din plin campania de însămânţări de primăvară. Imediat ce se poate intra pe câmp, se fac lucrările de pregătire a terenului după arăturile de toamnă.

Pregătirea patului germinativ se face cu utilaje specifice, în funcție de adâncimea de încorporare a seminţelor, mărimea seminţelor şi uniformitatea adâncimii de semănat.

În prima fază, se seamănă grâul şi orzoaica de primăvară, ovăzul, lucerna, trifoiul, mazărea, borceagul, sfecla de zahăr și inul de fuior. Puțin mai târziu, când temperatura solului urcă la 3-6°C, se continuă semănatul cu sfecla furajeră, bobul, lintea, năutul, inul de ulei.

Împreună cu ele se seamănă plantele medicinale şi plantele aromatice cum ar fi anasonul, chimionul, coriandrul, feniculul.

Când temperatura solului urcă peste 6°C se însămânţează cânepa şi se plantează cartoful.

După data de 15 martie, în funcţie de starea vremii şi evoluţia culturilor, se fac fertilizări şi încep lucrările de îngrijire a culturilor de toamnă (erbicidări, tratamente contra bolilor şi dăunătorilor), mai ales la rapiţă şi grâu.

Către sfârșitul lunii, mulți dintre fermieri încep și semănatul porumbului, astfel încât să profite cât mai mult de rezerva de apă acumulată în sol.

În legumicultură se pregăteşte terenul pentru înfiinţarea culturilor de rădăcinoase, bulboase, mazăre, conopidă şi varză timpurie. Se seamănă tomatele de vară-toamnă şi vinetele pentru producerea de răsaduri. Se aplică și tratamentele fitosanitare pentru răsadurile existente (căderea plăntuţelor, piticirea plantelor, etc.)

Tot în această perioadă se face revizuirea solariilor şi răsadniţelor, ca și repicatul răsadurilor în cuiburi sau ghivece nutritive pentru culturile timpurii în câmp (tomate, ardei, vinete). De asemenea, se face și semănatul castraveţilor în ghivece pentru solarii. În solarii încălzite se face însămânţarea legumelor destinate culturilor de vară (varză, tomate, ardei, etc.).

Alte lucrări se referă la pregătirea straturilor din grădină pentru însămânţarea sau plantarea legumelor timpurii în câmp și protejarea verdeţurilor împotriva îngheţurilor de primăvară.

În câmp se face plantarea sau însămânţarea la varză şi conopidă timpurie, mazăre, ceapă din arpagic sau sămânţă, usturoi de primăvară, rădăcinoase, spanac, ridichii de lună, etc.

Toate aceste lucrări trebuie să se facă cu respectarea tuturor regulilor specifice, pentru prevenirea poluării apelor din pânza freatică sau a apelor de suprafață!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: