Data publicării: 10 aprilie 2020

În ultimii ani, pe piața produselor din agricultura mare au loc o seamă de transformări importante. Produsele unor culturi considerate cândva foarte importante au o cerere în scădere, în timp ce la altele, dimpotrivă, solicitările se înmulțesc. Lucerna este una dintre culturile practicate constant în România, fără însă a fi considerată drept una de bază. Lucrurile, însă, par a se schimba.

O cultură care reduce utilizarea azotului

Din capul locului trebuie spus că, din punct de vedere al sănătății mediului, lucerna este una dintre cele mai indicate culturi. În primul rând, este o plantă care fixează azotul în sol, îmbunătățind fertilitatea terenurilor pe care este cultivată. Apoi, este foarte bogată în proteine, ceea ce o face un furaj de foarte bună calitate. Tocmai această însușire a făcut ca în ultimii ani să fie tot mai solicitată.

La ora actuală, cea mai mare parte a șeptelului din Uniunea Europeană este hrănită cu soia – sub diferite forme – provenind din SUA sau America de Sud. În încercarea de a se găsi o cale de a reduce dependența față de aceste importuri, cultura lucernei a fost stimulată prin diverse pârghii ale economiei de piață. Numeroși fermieri mari din România produc, la ora actuală, lucernă care pleacă la export, mai ales în Orientul Mijlociu.

Între alte avantaje, lucerna îl are și pe acela că semănatul se face o dată la patru – cinci ani, iar producția este relativ constantă. În primii ani producția este dată de numărul plantelor/hectar. Apoi, când acesta scade, producția rămâne constantă datorită faptului că rămân în vegetație doar plantele viabile, rezistente în timp. Mai trebuie spus că lucerna nu este o cultură pretențioasă, astfel încât nu are nevoie de prea multe lucrări de întreținere.

Deși este rezistentă la secetă, pentru a obține producții însemnate, are nevoie de umiditate. Ca urmare, în zone cu suficientă umiditate se pot obține între trei și cinci recolte pe an.

În condițiile speciale ale acestui an, create în special de pandemia de COVID-19, analiștii prevăd că această cultură va fi una deosebit de rentabilă. Este de așteptat ca din motive evidente oferta de soia – boabe, șroturi sau concentrate – să scadă. În asemenea context, lucerna va deveni foarte solicitată, căci, evident, cererea de furaje pentru animale va trebui acoperită!

În concluzie, lucerna poate fi o soluție atât sub aspect comercial, cât și în ceea ce privește reducerea utilizării azotului în scopuri agricole!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: