Pe nebăgate de seamă am ajuns la începutul unei noi campanii agricole de toamnă. Și pentru că urmează semănatul rapiței, apoi, nu peste mult timp, al cerealelor de toamnă, înseamnă că este și perioada de aplicare a unor îngrășăminte, pentru pregătirea patului germinativ.
Pentru fermele irigate, studiile agrochimice sunt obligatorii!
Îngrășămintele, fie ele organice sau chimice, nu se aplică fără rost. Cantitățile prea mari de îngrășăminte nu înseamnă decât poluare și pagubă. Poluare pentru că, dacă nu sunt folosite de plante, sunt transportate în pânza freatică și în apele din jur și pagubă pentru că reprezintă o cheltuială fără sens.
Creșterea cantităților de fertilizanți nu înseamnă, neapărat, și producții mai mari! Ba chiar, uneori, cantitățile în exces de îngrășăminte fac rău, pentru că favorizează dezvoltarea buruienilor.
Programul de acțiune pentru protecția apelor împotriva poluării cu nitrați proveniți din surse agricole, a cărui aplicare este obligatorie pentru toți fermierii, stabilește anumite limite maxime pentru cantitățile de azot ce pot fi aplicate. Sub nici un motiv, cantitatea maximă de azot provenită din îngrășămintele organice care poate fi aplicată pe un teren agricol nu poate depăși 170 g/ha/an.
Cantitatea maximă de azot provenită din îngrășăminte chimice care poate fi aplicată pe terenul agricol, în cazul în care nu se execută studii agrochimice, diferă, în funcție de tipul terenului, panta sa și de cultură. În cazul terenurilor arabile cu panta mai mică de 12% se pot aplica la culturile de porumb și sfeclă de zahăr câte 150 kg/ha/an, la cele de grâu și rapiță câte 120 kg/ha/an, iar la alte culturi cel mult 100 kg/ha/an.
Dacă panta terenului este mai mare de 12%, atunci la porumb și sfecla de zahăr se pot aplica câte 120 kg/ha/an, la grâu și rapiță câte 90, iar la alte culturi numai 80 kg/ha/an.
Cel mult 100 kg azot substanţă activă/ha/an sunt admise pentru vii şi livezi și alte culturi permanente și 80 kg/ha/an pentru pajişti permanente. Fermierii care optează pentru această soluţie trebuie să întocmească un plan de fertilizare simplificat conform Anexei 1 inclusă în Programul de acțiune pentru protecția apelor împotriva poluării cu nitrați proveniți din surse agricole https://apanoastra.ro/programul-de-actiune-pentru-protectia-apelor-impotriva-poluarii-cu-nitrati-proveniti-din-surse-agricole/.
În cazul în care planul de fertilizare se bazează pe studii agrochimice, se aplică cantitatea de azot rezultată din calcul în funcţie de recolta planificată şi de gradul de aprovizionare a solului cu azot, cu condiţia ca îngrăşămintele organice (dacă sunt utilizate) să nu depăşească 170 kg N/ha/an.
Pentru exploataţiile care practică agricultura în sistem irigat este obligatorie întocmirea planului de fertilizare pe baza studiilor agrochimice pentru terenurile irigate.