Data publicării: 22 iulie 2020

În cadrul proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” (CIPN), implementat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), au fost lansate, în luna iulie 2020, două licitații pentru atribuirea contractelor de construire pentru investiții în 16 comune, însumând un număr de 17 platforme comunale de depozitare a gunoiului de grajd și o stație de compostare. Investițiile sunt finanțate de Guvernul României, dintr-un împrumut de la Banca Mondială.

Platformele comunale urmează să deservească micii crescători de animale din zonele unde sunt amplasate, asigurând colectarea și managementului gunoiului de grajd în comunele respective. Pe lângă impactul în reducerea poluării cu nitrați a apelor subterane și de suprafață, aceste investiții sunt o formă de sprijin direct pentru fermieri, ajutându-i pe aceștia în respectarea cerințelor Directivei Nitrați, implicit în accesarea de fonduri europene destinate agriculturii și dezvoltării rurale prin APIA și AFIR.

Stația de compostare de la Jegălia este destinată accelerării procesului de transformare a gunoiului de grajd în compost (mraniță), pentru a putea fi folosit ca îngrășământ organic de bună calitate.

„Beneficiarii noștri fac parte dintre autoritățile locale care au înțeles importanța ajutorului pe care îl pot oferi crescătorilor de animale din comună și zona limitrofă. Lipsa de mijloace a micilor fermieri și gospodari conduce la o proastă gospodărire a gunoiului de grajd, care este depozitat, de multe ori, direct pe pământ. Aceasta practica afectează pânza freatică și apa de băut din fântânile oamenilor. Prin platformele comunale, dotate cu sistem public de colectare a dejecțiilor animaliere de la crescători, se rezolvă și problema conservării apei potabile în fântâni, și pe cea a conformării fermierilor din punct de vedere a capacităților de stocare a gunoiului de grajd”, a declarat Costel Alexe, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Volumul de gunoi de grajd care poate fi procesat anual prin aceste investiții este de cca. 48.200 mc, ceea ce înseamnă o cantitate de cca. 36.200 tone.

Comunele beneficiare ale acestei tranșe de investiții sunt: Jibert – jud. Brașov, Smeeni și Puiești (2 platforme) – jud. Buzău, Jegălia (stație de compostare) – jud. Călărași, Luna, Mica și Călățele – jud. Cluj, Nicolae Bălcescu (2 platforme) – jud. Constanța, Sita Buzăului – jud. Covasna, Pestișani – jud. Gorj, Ciceu – jud. Harghita, Ruginoasa – jud. Iași, Tăureni – jud. Mureș, Deveselu și Brastavățu – jud. Olt, Hoceni – jud. Vaslui.

Beneficiarii investițiilor făcute în cadrul proiectului sunt exclusiv UAT-uri, care au fost selectate în cadrul unui program competitiv de finanțare. Pe lângă construirea platformelor, MMAP finanțează pentru fiecare dintre acestea un set de utilaje necesar colectării de la populație și manipulării gunoiului de grajd, constând în: un tractor, două remorci, un încărcător frontal, o mașină de împrăștiat compostul și o cisternă vidanjă. Eforturile investiționale sunt suportate în proporție de aprox. 95% de către MMAP, contribuția locală a beneficiarilor de aprox. 5% constând în contravaloarea proiectării platformelor. După finalizare, investițiile sunt transferate către UAT, urmând să fie exploatate de către acestea și monitorizate de către MMAP.

Finanțările în infrastructura specifică diminuării poluării cu nitrați, din cadrul Proiectului CIPN, vor continua până la finalul proiectului, respectiv 31 martie 2022. Bugetul de investiții alocat de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, prin Proiect, pentru perioada 2017-2022, este de 36,32 milioane Euro.

Proiectul ”Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” este parte a demersurilor Guvernului României de asigurare a implementării Directivei Nitrați, prin care se urmărește reducerea poluării cu nutrienți din surse agricole. Proiectul este în a doua fază, cea de finanțare adițională. Proiectul inițial a demarat în 2008 și s-a încheiat în 2017 și a finanțat un număr de 86 de platforme de management de gunoi de grajd. Finanțarea adițională a proiectului a fost alocată pentru cinci ani, până în martie 2022. În această fază a proiectului vor fi finanțate peste 80 de comunități locale.