De la an la an, tot mai mulți fermieri, dar și specialiști s-au implicat în proiectul nostru de control al poluării cu nutrienți (CIPN). Ca urmare, și rezultatele au devenit din ce în ce mai bune, mai vizibile. Tot mai multe UAT-uri au devenit interesate și au depus cereri de finanțare pentru construirea unor platforme comunale de colectare a gunoiului de grajd, iar rețelele de transfer al cunoștințelor între specialiști, fermieri și autorități au fost tot mai bine consolidate.
Orizontul următoarelor finanțări dezvăluie noi oportunități pentru cei implicați în eforturile de protecție a apelor și mediului încojunjurător.
Progresul este recunoscut și în rapoartele UE
În prima etapă a programului, până la finele anului 2017, au fost finalizate 82 de platforme comunale și 1166 platforme individuale de depozitare temporară. Au fost livrate 78 încărcătoare frontale, 84 tractoare, 168 remorci, 78 cisterne vidanjă, 78 maşini de împrăştiat gunoiul.
În etapa a doua, începând din 2018, rezultatele au dovedit că lecțiile învățate în prima etapă și-au demonstrat valoarea. Numărul investițiilor a crescut, chiar și în condiții neprielnice, cum a fost pandemia COVID-19.
Pentru exemplificare vom arăta rezultatele anului 2021. Pentru un număr de 28 investiții în platforme comunale s-au finalizat lucrările și s-au definitivat recepțiile la terminarea lucrărilor. Au fost finalizate două contracte de livrări echipamente pentru operarea platformelor, cu 35 de seturi formate din: tractor, încărcător frontal, două remorci, cisternă vidanjă și mașină de împrăștiat gunoiul de grajd. Exploatarea platformelor se face, așadar, cu mijloace care conduc și la obținerea unui îngrășământ organic de cea mai bună calitate pentru agricultură. Pentru un număr de 18 investiții în platforme comunale au fost realizate recepțiile finale – după expirarea perioadei de garanție. Pentru un număr de 21 de investiții finalizate s-au întocmit documentațiile de obținere și au fost emise autorizațiile de funcționare (Autorizație Gospodărire a Apelor și Autorizație de Mediu). Pentru un singur an, chiar este ceva!
Conform indicatorilor de performanță stabiliți încă de la începutul lucrărilor, rezultatele au arătat astfel:
- Cantitatea de emisii de azot redusă este de 600 tone/an
- Îmbunătățire recunoscută în rapoartele grupurilor de lucru la nivel de bazin hidrografic şi la nivel de judeţ și în minutele şi deciziile Comisiei interministeriale pentru aplicarea Directivei Nitrați
- Progres recunoscut conform observațiilor cuprinse în rapoartele UE
- Cel puțin 70% din zonele implicate în proiect realizează reducerea cu 10% a emisiilor de nutrienţi în corpurile de apă
- Procentajul de populaţie din zonele implicate în proiect care a adoptat măsuri de prevenire şi de remediere ajunge la 75%