Data publicării: 21 iunie 2019

Ploile excedentare din acest an au dat multă bătaie de cap fermierilor. Există, însă și unele sectoare pentru care vremea s-a potrivit chiar foarte bine. Un exemplu în acest sens este realizarea plantațiilor de lavandă.

Semințele de lavandă germinează la 90% umiditate

Lavanda este o cultură care a început să se răspândească și în România ultimilor ani. Dacă în mod tradițional această plantă era cultivată doar ornamental și pe suprafețe restrânse, în ultima vreme au început să apară și culturi comerciale.

Înființarea culturilor de lavandă se face, în general, prin plantarea de butași, toamna sau primăvara. Înmulțirea prin semințe este considerată a fi foarte dificilă, pentru că germinarea se produce la o umiditate în sol de 90% și temperaturi cuprinse între 18 și 22°C. Adică exact condițiile de la acest început de vară.

În consecință, având în vedere previziunile meteorologilor pentru următoarele două – trei săptămâni, aveți încă vreme să înființați o asemenea cultură.

Dincolo de aceasta, lavanda este o cultură nepretențioasă. Însă pentru această plantă aplicarea de azot în exces este dăunătoare! Prea mult azot duce la putrezirea rădăcinii, la fel ca umezeala în exces.

Deși așa cum am spus, pentru a germina semințele au nevoie de umezeală foarte mare, planta preferă un sol cu drenaj bun.

În condiții de umezeală excesivă, dezvoltarea masivă a buruienilor poate cauza pagube mari, în special plantelor mai tinere de trei ani. În consecință, în această perioadă este necesară combaterea buruienilor prin prașile mecanizate sau manuale.

Tot în asemenea condiții poate apărea și septorioza, o boală provocată de ciuperca Septoria lavandula. Aceasta infectează frunzele, producând pete la început roşii-cafenii, care devin albicioase, cu o dungă roşiatică pe margine. Frunza se va usca și va cădea. Se tratează prin îndepărtarea frunzelor bolnave și rezolvarea problemei surplusului de umezeală.

Dintre insecte, doar Isophya tenuicerca, o specie de greier de tufiș, și Tettigonia viridissima, lăcusta verde de pășune, pot provoca pagube lavandei. Dacă se înmulțesc excesiv, o schemă simplă de tratamente fitosanitare va rezolva problema.

În concluzie, cultivarea lavandei este simplă și la îndemână, iar tehnologia folosită implică riscuri reduse de poluare a apei din vecinătăți!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: