Data public─ârii: 10 septembrie 2019

Odat─â cu venirea toamnei, a re├«nceput ╚Öi seria reuniunilor de lucru zonale cu tema ÔÇ×Gunoiul de grajd ÔÇô bun─âstare pentru fermieriÔÇŁ, organizat─â de Ministerul Apelor ╚Öi P─âdurilor, ├«n cadrul proiectului ÔÇ×Controlul Integrat al Polu─ârii cu Nutrien╚ŤiÔÇŁ (CIPN).

Seria de toamn─â a reuniunilor a debutat azi, 10 septembrie, la Slatina. ├Än sala de conferin╚Ťe a Consiliului Jude╚Ťean Olt mai mul╚Ťi reprezentan╚Ťi ai autorit─â╚Ťilor locale din jude╚Ťele Olt ╚Öi Dolj s-au ├«nt├ólnit cu speciali╚Öti implica╚Ťi ├«n combaterea polu─ârii cu nutrien╚Ťi. La ├«nt├ólnire au luat parte ╚Öi reprezentan╚Ťi ai fermierilor din cele dou─â jude╚Ťe.

├Än deschiderea reuniunii, au fost prezentate beneficiile, at├ót pentru fermieri, c├ót ╚Öi pentru administra╚Ťiile publice locale, pe care le aduce sistemul public de colectare ╚Öi gestionare a gunoiului de grajd. Pas cu pas au fost discutate toate aspectele implicate de realizarea, operarea ╚Öi asigurarea sustenabilit─â╚Ťii unei platforme comunale de colectare a gunoiului de grajd.

De asemenea, ├«n cadrul reuniunii a fost prezentat ╚Öi sistemul de transmitere a informa╚Ťiilor privind bunele practici agricole c─âtre fermieri, prin intermediul help-desk-ului ├«nfiin╚Ťat ├«n cadrul proiectului. Help-desk-ul este parte a unui sistem tip re╚Ťea, care organizeaz─â grupuri de discu╚Ťii ├«ntre fermieri, unde fermieri-model ├«mp─ârt─â╚Öesc din experien╚Ťa proprie.

Reprezentan╚Ťi ai APIA ╚Öi ai Direc╚Ťiei de S─ân─âtate Public─â din jude╚Ťul Olt au prezentat date statistice din zon─â, legate de modul ├«n care fermierii pot evita penaliz─ârile la plata subven╚Ťiilor prin respectarea normelor de ecocondi╚Ťionalitate ╚Öi, respectiv, a situa╚Ťiei recente privind poluarea cu nitra╚Ťi a apelor din zon─â ╚Öi a modului cum aceasta a afectat s─ân─âtatea popula╚Ťiei.

├Än partea a doua a ├«nt├ólnirii au fost abordate chestiuni legate de provoc─ârile pe care Directiva Nitra╚Ťi le adreseaz─â fermierilor. ├Äntre acestea, cea mai ├«nsemnat─â este respectarea limit─ârii cantit─â╚Ťii de azot din gunoiul de grajd, utilizate ├«n agricultur─â, la 170kg substan╚Ť─â activ─â/ha/an, precum ╚Öi respectarea perioadelor de interdic╚Ťie a aplic─ârii.

├Än ├«ncheiere participan╚Ťii au concluzionat c─â reuniunea a fost binevenit─â, constituind prilejul de a se transmite informa╚Ťii valoroase, cu un impact probabil puternic asupra viitorului unor comunit─â╚Ťi locale.

Mai presus de toate, participan╚Ťii au fost la unison c├ónd au considerat c─â apele din cele dou─â jude╚Ťe vor fi ap─ârate mai eficient ├«mpotriva polu─ârii cu nutrien╚Ťi!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: