Data public─ârii: 12 iulie 2021

At├ót pentru legumicultori, c├ót ╚Öi pentru cei care cultiv─â suprafe╚Ťe mari de teren, luna iulie este una dintre cele mai solicitante din an. Pe l├óng─â cantitatea mare de munc─â, sunt ╚Öi o seam─â de riscuri care trebuie monitorizate cu aten╚Ťie, astfel ├«nc├ót s─â se poat─â interveni la timp ╚Öi eficient.

Pericolul manifestării bolilor și dăunătorilor, la cote maxime!

├Än c├ómp, recoltarea p─âioaselor, ├«n cele mai multe dintre regiuni s-a ├«ncheiat. La fel s-a ├«nt├ómplat ╚Öi cu rapi╚Ťa. ├Än majoritatea zonelor se face dezmiri╚Ötirea ╚Öi se seam─ân─â culturile de acoperire, acolo unde este cazul. Despre importan╚Ťa culturilor de ├«nverzire am vorbit de cur├ónd, astfel c─â nu ne vom repeta.

Odat─â orzul, ov─âzul, gr├óul ╚Öi celelalte p─âioase recoltate, ├«n centrul aten╚Ťiei trec porumbul ╚Öi floarea-soarelui. ├Än acest an au avut parte de ploi ├«nsemnate cantitativ, ceea ce a permis o bun─â dezvoltare, p├ón─â acum. Conform datelor furnizate de Administra╚Ťia Na╚Ťional─â de Meteorologie (ANM), gradul de aprovizionare cu ap─â al solului ├«n sec╚Ťiunea 0ÔÇô100 cm este optim sau apropiat de valorile optime. Doar ├«n unele regiuni izolate se mai ├«nregistreaz─â o secet─â pedologic─â. ├Än aceste condi╚Ťii, la porumb ar trebui s─â apar─â paniculul. De asemenea, la floarea-soarelui ar trebui s─â se ├«ncheie faza form─ârii capitulului ╚Öi s─â se produc─â ├«nflorirea la aproximativ 50% dintre plante. ├Än aceste faze de dezvoltare ale porumbului ╚Öi florii soarelui, cel mai mare pericol este acela al apari╚Ťiei unor d─âun─âtori specifici ╚Öi foarte periculo╚Öi.

├Än cazul porumbului, speciali╚Ötii au emis deja un avertisment, ├«n unele zone ale ╚Ť─ârii, referitor la atacul sfredelitorului porumbului (Ostrinia nubilalis). Acesta este un d─âun─âtor care ierneaz─â ca larv─â, iar fluturii apar la ├«nceputul lunii iunie. Ou─âle sunt depuse pe frunze, iar larvele ├«n primele stadii se hr─ânesc cu parenchimul frunzelor, l─âs├ónd mici perfora╚Ťii liniare, de 1-5 mm sau urme de acelea╚Öi dimensiuni, apoi perforeaz─â tulpina, cu a c─ârei m─âduv─â se hr─ânesc. ├Än dreptul orificiilor se observ─â un rumegu╚Ö fin. Pragul economic de d─âunare (PED) se consider─â atins atunci c├ónd se ajunge la observarea a 1ÔÇô2 larve/plant─â sau 18% plante cu ponte. ├Än aceast─â situa╚Ťie, devine vital─â aplicarea tratamentelor chimice.

├Än ceea ce prive╚Öte floarea soarelui, exist─â dou─â pericole principale: mana ╚Öi mucegaiul alb sau cenu╚Öiu. De asemenea, ╚Öi p─âtarea brun─â ori fr├óngerea tulpinilor se pot manifesta ├«n aceast─â perioad─â. Pentru a le preveni este recomandat─â aplicarea tratamentelor cu fungicide specifice, de regul─â dou─â, la intervale de 10ÔÇô15 zile.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: