Data publicării: 19 iulie 2021

În acest an, luna iulie s-a arătat destul de prietenoasă cu fermierii. Deși au fost multe zile cu temperaturi ridicate (căci doar este „luna lui Cuptor”), nu au lipsit nici ploile. Rezultatul este că, după un mai și iunie foarte reci, acum grădinile „au recuperat” întârzierea.

Tratamentele și fertilizările nu trebuie să fie cauze de poluare!

Principala problemă pe care specificul pe care îl are vremea în acest an o determină este creșterea rapidă a buruienilor și înmulțirea bolilor și dăunătorilor. În consecință, în funcție de aceste aspecte trebuie stabilite prioritățile.

Atât în grădina de legume, cât și în livadă, este necesară efectuarea de tratamente pentru combaterea bolilor și dăunătorilor. Acestea se aplică la un interval de 10 – 14 zile. Atenție însă: este foarte important ca în cazul substanțelor sistemice să se respecte intervalul de pauză înainte de culegerea fructelor. În caz contrar, substanța de tratament se va regăsi (și) în fruct, cu efecte nu prea benefice asupra consumatorilor! Această problemă nu apare la utilizarea substanțelor de contact, care nu se absorb în interiorul plantei. În cazul utilizării acestora, este suficientă spălarea temeinică a produselor înainte de consum.

Desigur că este foarte important să respectăm normele de protecție a muncii și de combatere a poluării la aplicarea tratamentelor. Ambalajele substanțelor se clătesc de câte trei ori, iar apa rezultată se folosește la prepararea soluției. Apoi, ambalajele se colectează separat.

În ceea ce privește livezile, după încheierea culesului cireșilor și vișinilor, se fac lucrări de tăiere a acestora. Acestea se fac la fel ca cele din perioada de repaus vegetativ. Cu ocazia aceasta, se vor elimina ramurile rupte, uscate și bolnave, în special cele atacate de monilioza și afide. Pentru ca efectul acestei proceduri să ajungă la cote maxime, este indicat ca după tăiere să se aplice o fertilizare cu îngrășăminte foliare. Și în această situație trebuie respectate cu strictețe regulile referitoare la prevenirea poluării cu azot a apelor din pânza freatică!

În domeniul legumicol, ne aflăm în plin sezon al recoltării de tomate, ardei, varză și conopidă timpurie. Fasolea verde este și ea în toi, mai ales în zonele unde s-a bucurat de apă din belșug. Creșterea buruienilor reclamă o cantitate mare de muncă pentru plivit. Așa cum am mai scris în câteva rânduri, o soluție eficientă pentru a limita dezvoltarea buruienilor o reprezintă mulcirea solului.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: