Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) a stabilit printre domeniile sale de investiții și finanțarea sistemelor comunale integrate pentru comunități cu platformă comunală existentă, incluzând la finanțare platforme individuale pentru fermieri mici și mijlocii și echipamente pentru gestionarea gunoiului de grajd.
Existența platformelor comunale e doar un pas!
Sistemele comunale integrate pentru colectarea si managementul gunoiului de grajd, în cazul comunităților cu platformă comunală existentă, includ la finanțare platforme individuale pentru fermieri mici și mijlocii, precum și echipamente pentru gestionarea compostului.
În acest domeniu de intervenție pot obține finanțare numai comunitățile care au o platforma de colectare a gunoiului de grajd construită (indiferent de sursa de finanțare) și funcțională, aceasta fiind autorizată la funcționare. În cadrul selecției se vor prioritiza comunele cu un număr mare de animale crescute în exploatații mici și mijlocii și care dovedesc un grad mare de colectare a gunoiului de grajd, un grad mare de umplere a platformei și capacitate de valorificare a compostului rezultat.
Ideea centrală acestui domeniu de investiții este realizarea unor sisteme integrate, eficiente și sustenabile pornind de la platforma comunală existentă, la care se vor adăuga echipamente și platforme individuale pentru fermele mici și mijlocii din cadrul comunității. Platformele individuale vor fi utilizate pentru depozitarea gunoiului de grajd o perioadă scurtă de timp, până când acesta este transportat la platforma comunală. Acolo are loc procesul de compostare, care poate dura până la 180 de zile. Adăugăm că, pentru realizarea în bune condiții a fermentării gunoiului și a resturilor vegetale, acestea trebuie supuse unui proces de aerare prin întoarcerea șirurilor de compost, umezire periodica, atunci când este nevoie, precum și altor operațiuni specifice de genul tocare, mixare cu alte resturi compostabile, etc.
După încheierea fermentării, compostul rezultat este transportat fie la fermierii care au nevoie de el, fie direct în câmp. Împrăștierea se face cu utilaje specializate, care asigură o distribuire uniformă și controlată, astfel încât să se respecte dozele indicate în planurile de fertilizare sau în Programul de acțiune privind protecția apelor la poluarea cu nitrați.
Conform acestui concept, echipamentele asociate unui astfel de sistem comunal integrat pot fi: încărcătoare frontale, tractoare, remorci, mașină de împrăștiat gunoiul, cisterne vidanjă, tocătoare, cântare, ciururi, dar și alte tipuri de echipamente specifice. Echipamentele trebuie să îndeplinească cele mai noi cerințe legate de normele de poluare.
În concluzie, existența unei platforme comunale de colectare nu înseamnă că lucrurile au rămas pe loc. Dimpotrivă, este doar un pas pentru realizarea sistemului comunal integrat care să asigure controlul poluării cu nutrienți, în special azot, a apelor din zonă! Totuși, important pentru cei care vor să obțină finanțare este să dovedească faptul ca utilizează eficient investițiile pe care le au deja!