Data publicării: 9 martie 2022

Așa după cum am mai spus intr-un articol anterior, unul dintre domeniile de investitii pentru care Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) alocă fonduri special,e este construirea de noi platforme comunale și individuale de colectare a gunoiului de grajd. De asemenea, vor fi alocate fonduri și pentru echipamentele necesare deservirii acestora.

Ajutor de minimis pentru platforme individuale in comunitati de fermieri care doresc sa infiinteze sisteme comunale de colectare a gunoiului de grajd

Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) nu finanteaza investitii separate, dispersate pentru managementul gunoiului de grajd la nivel public sau de ferma, ci infiintarea unor sisteme comunale integrate pentru colectarea si managementul gunoiului de grajd, la nivelul comunitatilor locale care au un numar mare de fermieri mici si mijlocii si o problema, reala si actuala cu cantitati mari de gunoi de grajd si poluare cu nitrati a apelor subterane si de suprafata.

Aceste sisteme de colectare si management al gunoiului de grajd trebuie sa asigure atat colectarea la sursa a deseurilor animaliere, adica la nivelul fiecarui mic fermier sau crescator de animale, pentru o perioada scurta de timp, dar si capacitati comunale, care sa acopere toata cantitatea de gunoi de grajd produsa la nivelul localitatii.

In acest sens, din fondurile PNRR se vor putea construi, ca parte a sitemului, platforme comunale, dar si platforme individuale pentru stocare temporara a gunoiului de grajd si echipamentele de operare necesare acestora.

Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor va veni in intampinarea viitorilor beneficiari, prin furnizarea unor proiecte tip atat pentru platformele comunale, cat si pentru cele individuale. Aceste proiecte tip, din care viitorii beneficiari vor putea sa aleaga variantele care li se potrivesc cel mai bine, vor fi adaptate tinad cont de toate tipurile de colectare a gunoiului de grajd in diverse zone ale tarii si avand capacitati diferite.

Echipamentele pentru gestionarea compostului agricol sunt încărcătoare frontale, tractoare, remorci, mașină de împrăștiat gunoiul, cisternă vidanjă, dar si alte tipuri de echipamente specifice.

Toate vehiculele autopropulsate vor trebui să indeplinească cea mai nouă normă de poluare stabilită prin Directivele UE, dar si toate normele europene de protectie a mediului.

Recomandări ale editorilor pe aceeași temă: