Data publicării: 7 octombrie 2022

Producția de hrană pentru animale concurează din ce în ce mai mult pentru resurse (pământ, apă și îngrășăminte) cu producția de hrană umană și/sau combustibil. Acest lucru contribuie la creșterea presiunii asupra mediului (de exemplu, alimentarea cu apă, defrișarea sau declinul solului în țările producătoare).

În acest context, tot mai mulți cercetători sunt de părere că insectele ar putea fi folosite cu bune rezultate drept hrană pentru animale. Parte dintre aceștia s-au reunit în cadrul Platformei Internaționale a Insectelor pentru Alimente și Furaje (IPIFF). Creată inițial în 2012, asociația este astăzi compusă din 85 de membri.

Niveluri de proteină între 55 și 75%

Puncte cheie apar din studiile de cercetare care indică faptul că insectele au o serie de caracteristici care le fac foarte potrivite pentru utilizare în hrana animalelor.

Insectele contribuie cu un conținut ridicat de proteine, fiind în același timp bogate în alți nutrienți benefici, cum ar fi grăsimi, minerale și vitamine. Nivelurile de concentrație a proteinelor din produsele pe bază de insecte destinate hranei animalelor variază între 55% și 75%.

Insectele se caracterizează printr-o rată mai mare de conversie a furajelor și, prin urmare, pot deveni o sursă foarte valoroasă de hrană pentru animalele de fermă, conform studiilor FAO din 2013 și Wageningen UR Livestock Research din 2012.

Insectele sunt, oricum, o componentă naturală a dietei animalelor, cum ar fi peștii carnivori, păsările de curte și porcii. De exemplu, insectele pot asigura până la 70% din necesarul alimentar pentru păstrăv.

De asemenea, resturile de insecte, insectele moarte, precum și excrementele lor, pot fi utilizate cu deosebit succes ca fertilizanți. Mai ales în legumicultură, după cum au relevat studiile, compoziția NPK specifică a acestui tip de îngrășăminte maximizează rezultatele. În același timp, practic nu există nici un risc de poluare.

În concluzie, fermele de insecte ar putea deveni o prezență obișnuită într-un viitor destul de apropiat, spune IPIFF.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: