Data publicării: 9 aprilie 2020

Așa după cum am spus-o de nenumărate ori, evitarea poluării cu azot și compuși ai acestuia a apelor, este una dintre prioritățile lumii civilizate. Am arătat în mai multe rânduri efectele dezastruoase pe care această poluare o are asupra oamenilor. La fel, chiar zilele trecute, am scris despre modul în care apa poluată cu nitrați potențează efectele coronavirusului SARS-CoV-2.

Pe de altă parte, fără azot nu este posibilă obținerea unor recolte agricole de calitate și rentabile economic. De aceea, cercetătorii caută mereu soluții care să îmbine optim prevenirea poluării apelor cu nutrienți și asigurarea necesarului plantelor.

Ape curate și recolte bogate

Tot mai multe colective de cercetare au reușit să realizeze ceea ce au numit „îngrășăminte inteligente”. Principala calitate a acestui tip de îngrășăminte este că eliberarea nutrienților se face treptat, în cantități mici, astfel încât planta să-i folosească în totalitate. Îngrășămintele clasice, mai ales azotul, fie el conținut în îngrășăminte naturale, precum gunoiul de grajd, sau în produse de sinteză, nu sunt utilizate decât în parte de plante. Restul, uneori un procent însemnat, este dizolvat de apa provenită din precipitații sau irigații și transportat fie în pânza freatică, fie în apele de suprafață din zonă. Rezultatul este poluarea.

De cele mai multe ori, fermierii, indiferent câtă bunăvoință și cunoștințe ar avea, nu pot gestiona toți factorii ce contribuie la poluare. De exemplu, nu pot prevedea ploile abundente, care vin la scurt timp după aplicarea îngrășămintelor.

În acest scop au fost create îngrășămintele cu eliberare treptată. De cele mai multe ori, acestea sunt produse sub formă de granule. Granulele sunt acoperite cu un strat superficial care protejează de umezeală, în mare parte, interiorul, unde se regăsește substanța activă. Astfel, eliberarea nutrienților se face treptat.

Mai mult decât atât: pe măsură ce temperatura crește, ceea ce corespunde unei dezvoltări mai rapide a plantei, și cantitatea de îngrășământ eliberată crește.

În afara faptului că poluarea apelor se reduce, acest tip de îngrășăminte mai are și avantajul unei utilizări mai eficiente, prin aceea că procentul de nutrient folosit de plante se apropie de 100%.

În concluzie, prin utilizarea unor îngrășăminte eficiente, se pot obține producții mai bune, în același timp cu stoparea poluării apelor cu nitrați!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: