Data publicării: 18 iunie 2020

Aciditatea și textura solului sunt printre cei mai importanți factori în ceea ce privește calitățile terenurilor agricole. În stabilirea asolamentelor culturilor trebuie să se țină cont și de acești parametri. Dar este foarte important de știut că atât textura solului și, cu atât mai mult, aciditatea, pot fi modificate prin aplicarea fertilizanților.

Aciditatea dictează tipul de îngrășământ

Principalul mod în care aciditatea solului influențează dezvoltarea plantelor este modul în care acestea din urmă pot sau nu să asimileze nutrienții, fie ei micro- sau macroelemente. În general, solurile bazice îngreunează absorbția fierului, zincului și fosforului. Fenomenul se produce ca urmare a absorbției de bicarbonat în cantități mari de către rădăcinile plantelor, astfel încât celelalte substanțe enumerate nu mai sunt asimilate. Pentru rezolvarea situației, specialiștii recomandă administrarea suplimentară de fier, zinc și fosfor în zonele respective. Aplicarea lor sub formă de îngrășăminte naturale poate conduce la rezultate mai bune decât în cazul compușilor de sinteză. Îngrășămintele naturale au avantajul că se înglobează în sol și eliberează treptat nutrienții, astfel încât efectul lor durează mai mult. Pe deasupra, determină și o modificare a celeilalte caracteristici care determină calitatea solului, și anume textura.

Pe de altă parte, solul acid este chiar și mai toxic pentru plante. În astfel de soluri, aluminiul și manganul produc toxicitate, iar azotul, potasiul și fosforul se absorb doar în procente de cel mult 50% din cantitatea disponibilă. Restul, mai ales azotul, se pierd prin infiltrare în pânza freatică, producând poluare. Conform diagramei lui Truog, la un pH de 5,2 azotul este absorbit în proporție de 43%, fosforul de 34%, iar potasiul de 52%. Așadar, mai mult de jumătate din banii cheltuiți pe îngrășăminte sunt, de fapt, aruncați în vânt, sau mai precis, în apă!

Pentru corectarea situației și reducerea acidității există, pe de o parte, tratamente speciale, pe bază de var, în general, dar și proceduri referitoare la modul de aplicare a îngrășămintelor naturale. Cel mai important este ca pe astfel de soluri să nu se aplice sub nici o formă gunoi de grajd proaspăt, care este foarte acid. În schimb, gunoiul de grajd bine fermentat (cel puțin șase luni), transformat în mraniță, poate avea efecte miraculoase!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: