Data publicării: 7 octombrie 2020

Foarte curând ar trebui să înceapă sezonul de semănături de toamnă. Către sfârşitul săptămânii viitoare, dacă ar fi să ne luăm după calendarul clasic al lucrărilor agricole, seminţele de grâu, orz şi rapiţă ar trebui aşezate în brazdă.

Indiferent când şi cât semănăm, nu trebuie să poluăm!

Pentru mulţi dintre fermieri, anul agricol care tocmai s-a încheiat a fost şi unul plin de învăţăminte. În acelaşi timp, a creat şi o seamă de dileme sau a accentuat controverse mai vechi. Una dintre dileme se referă la perioada de semănat. Pe de o parte, e un avantaj ca semănatul să se facă cât mai devreme, astfel încât plantele să atingă un oarecare grad de dezvoltare la începutul iernii, care să le asigure puterea de a trece peste sezonul rece. Pe de altă parte, însă, dacă nu există suficientă umiditate în sol, toată graba nu foloseşte la nimic. Sămânţa stă în brazdă ca în sac, după cum spunea un fermier cu experienţă.

Iar dacă în cazul cerealelor o astfel de situaţie, chiar neproductivă, nu e un dezastru, la rapiţa de toamnă înseamnă chiar pierderea recoltei. Dacă rapiţa de toamnă nu are suficientă umiditate ca să poată germina şi creşte suficient până la venirea îngheţului, recolta este compromisă! Ori, după cum se arată lucrurile cel puţin până la data în care am scris acest articol, e o chestiune de mult noroc a semăna acum…

O altă dispută legată de semănat este una mai veche, dar care în condiţiile din ultimii ani a devenit tot mai aprinsă. Este vorba despre densităţile folosite la culturile de păioase. Tradiţional se foloseau densităţi relativ mici (de exemplu, 200 – 250 kg/ha la grâu), mizându-se pe înfrăţirea produsă toamna târziu şi primăvara devreme. Odată cu scăderea progresivă a cantităţilor de precipitaţii, şi gradul de înfrăţire este tot mai scăzut, ba uneori chiar ajunge la zero. În acest context mulţi fermieri au ajuns să crească densităţile folosite la semănat, astfel încât să compenseze lipsa înfrăţirii.

Indiferent de perioada de semănat, cât şi de densitatea folosită, este necesar ca patul germinativ să fie bine pregătit. Seminţele trebuie să găsească în jurul lor suficienţi nutrienţi pentru ca, mai târziu, tinerele plante să se poată dezvolta într-un ritm suficient de rapid. De aceea, o fertilizare înaintea semănatului şi chiar aplicarea de îngrăşăminte odată cu semănatul, este o operaţiune importantă şi necesară.

Acest lucru însă, trebuie făcut cu respectarea strictă a prevederilor Codului de bune practici agricole (CBPA). Cantităţile de fertilizanţi trebuie folosite doar în limitele prevăzute în Cod. În ceea ce priveşte perioada de aplicare, perioada de interdicţie începe de la 15 octombrie pe pajişti şi de la 1 noiembrie pe toate suprafeţele!

În concluzie, este necesară mare atenţie pentru a nu transforma semănăturile de toamnă într-un prilej de poluare a apelor din fântâni!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: