Unul dintre cele mai importante momente ale anului agricol are loc zilele acestea: începutul recoltării cerealelor. Pentru fermieri este un moment al adevărului, acela în care se vede concret rezultatul muncii lor.
Momentul trebuie ales cu grijă!
Momentul recoltării cerealelor, respectiv al grâului, orzului, secarei, trebuie ales cu grijă. Boabele trebuie să fie bine uscate, cu o umiditate în jur de 15%. Pe de altă parte, dacă momentul este amânat prea mult, spicele încep să se scuture și se produc pierderi de producție cu atât mai mari cu cât spicele sunt mai uscate.
De asemenea, când boabele sunt prea uscate – cu umiditate sub 12% – pierderile sunt însemnate, iar calitatea poate să scadă.
De regulă, agronomii recomandă începerea recoltării atunci când umiditatea bobului scade sub 18%. În acest fel se asigură o oarecare marjă de timp pentru compensarea unor întârzieri provocate de vremea nefavorabilă sau alte împrejurări nedorite.
Tot ca principiu general, se consideră că recoltarea trebuie făcută într-o fermă în cinci până la opt zile, pentru a asigura o calitate uniformă a producției și o exploatare optimă a terenurilor.
Un factor important este legat de performanțele utilajelor folosite. Cu cât acestea sunt mai moderne, cu atât randamentul este mai mare și secerișul se încheie mai repede.
Pentru a evita tasarea solului, dar și pentru a asigura calitatea producției și a optimiza cheltuielile legate de păstrarea ulterioară, recoltarea trebuie să se facă atunci când pământul este uscat. În cazul perioadelor ploioase, noile tehnologii, care permit intrarea chiar și pe un teren mai moale și o viteză mare de recoltare, au un cuvânt greu de spus.
O altă chestiune care trebuie avută în vedere este spațiul de depozitare. Acesta trebuie să fie suficient și să asigure un minimum de condiții pentru păstrarea recoltei. Între acestea, cea mai importantă este protejarea de ploaie!
În ceea ce privește vânzarea, experiența a demonstrat că „vânzarea de sub roată”, cum este numită vânzarea în momentul recoltării, este cea mai păguboasă. Pe de altă parte, se economisesc cheltuielile legate de depozitare.
În acest an, însă, piața cerealelor funcționează în condiții speciale, create de războiul din Ucraina. Este clar că e vorba de cerere mare și prețuri în creștere, pe termen scurt. Dar ce va fi peste câteva luni, probabil că puțini sunt cei care ar putea face o prognoză corectă!
Așadar, recoltă frumoasă!