Data public─ârii: 27 iunie 2022

Unul dintre cele mai importante momente ale anului agricol are loc zilele acestea: începutul recoltării cerealelor. Pentru fermieri este un moment al adevărului, acela în care se vede concret rezultatul muncii lor.

Momentul trebuie ales cu grij─â!

Momentul recolt─ârii cerealelor, respectiv al gr├óului, orzului, secarei, trebuie ales cu grij─â. Boabele trebuie s─â fie bine uscate, cu o umiditate ├«n jur de 15%. Pe de alt─â parte, dac─â momentul este am├ónat prea mult, spicele ├«ncep s─â se scuture ╚Öi se produc pierderi de produc╚Ťie cu at├ót mai mari cu c├ót spicele sunt mai uscate.

De asemenea, c├ónd boabele sunt prea uscate – cu umiditate sub 12% – pierderile sunt ├«nsemnate, iar calitatea poate s─â scad─â.

De regulă, agronomii recomandă începerea recoltării atunci când umiditatea bobului scade sub 18%. În acest fel se asigură o oarecare marjă de timp pentru compensarea unor întârzieri provocate de vremea nefavorabilă sau alte împrejurări nedorite.

Tot ca principiu general, se consider─â c─â recoltarea trebuie f─âcut─â ├«ntr-o ferm─â ├«n cinci p├ón─â la opt zile, pentru a asigura o calitate uniform─â a produc╚Ťiei ╚Öi o exploatare optim─â a terenurilor.

Un factor important este legat de performan╚Ťele utilajelor folosite. Cu c├ót acestea sunt mai moderne, cu at├ót randamentul este mai mare ╚Öi seceri╚Öul se ├«ncheie mai repede.

Pentru a evita tasarea solului, dar ╚Öi pentru a asigura calitatea produc╚Ťiei ╚Öi a optimiza cheltuielile legate de p─âstrarea ulterioar─â, recoltarea trebuie s─â se fac─â atunci c├ónd p─âm├óntul este uscat. ├Än cazul perioadelor ploioase, noile tehnologii, care permit intrarea chiar ╚Öi pe un teren mai moale ╚Öi o vitez─â mare de recoltare, au un cuv├ónt greu de spus.

O alt─â chestiune care trebuie avut─â ├«n vedere este spa╚Ťiul de depozitare. Acesta trebuie s─â fie suficient ╚Öi s─â asigure un minimum de condi╚Ťii pentru p─âstrarea recoltei. ├Äntre acestea, cea mai important─â este protejarea de ploaie!

├Än ceea ce prive╚Öte v├ónzarea, experien╚Ťa a demonstrat c─â ÔÇ×v├ónzarea de sub roat─âÔÇŁ, cum este numit─â v├ónzarea ├«n momentul recolt─ârii, este cea mai p─âguboas─â. Pe de alt─â parte, se economisesc cheltuielile legate de depozitare.

├Än acest an, ├«ns─â, pia╚Ťa cerealelor func╚Ťioneaz─â ├«n condi╚Ťii speciale, create de r─âzboiul din Ucraina. Este clar c─â e vorba de cerere mare ╚Öi pre╚Ťuri ├«n cre╚Ötere, pe termen scurt. Dar ce va fi peste c├óteva luni, probabil c─â pu╚Ťini sunt cei care ar putea face o prognoz─â corect─â!

Așadar, recoltă frumoasă!

Recomandări ale editorilor pe aceeași temă: