Data publicării: 10 martie 2023

Încet – încet s-a apropiat începutul campaniei de primăvară. În multe regiuni temperaturile au crescut confortabil, iar pe câmp terenul s-a uscat. În aceste condiții, cei care nu au apucat să curețe miriștile din toamnă se apucă acum de această lucrare.

Dar nu întotdeauna lucrurile se desfășoară fără probleme…

Resturile vegetale se compostează

În ultimele zile, în Delta Dunării a fost necesară în mai multe rânduri intervenția pompierilor și a salvatorilor ISU. Aceștia au fost mobilizați pentru a localiza mai multe incendii de vegetație și pentru a proteja unele obiective economice.

După cum arată rapoartele ISU, cauza probabilă a celor mai multe dintre incendii a reprezentat-o focul deschis lăsat nesupravegheat. A ars vegetația uscată de pe mai multe sute de hectare.

În această perioadă, mare parte dintre gospodari se concentrează asupra curățeniei din grădină și livadă. Uscăturile adunate sunt apoi arse. Această practică este deosebit de periculoasă, din cauza ei rezultând adesea incendii. De altfel, în ultimii ani au intrat în vigoare acte normative care interzic arderea resturilor vegetale. Acestea trebuie adunate, mărunțite sau tocate dacă este cazul, și duse la platformele de colectare pentru a fi compostate.

Lăsate la voia întâmplării uscăturile pot provoca numeroase probleme. În timpul descompunerii lor, altfel decât pe platforme de compostare, grămezile de uscături pot deveni locul ideal în care anumiți dăunători ai culturilor să își facă adăpost, fie că vorbim despre insecte sau despre rozătoare. De asemenea, efluenții rezultați se vor infiltra în sol și este posibil să producă poluare.

În concluzie, toate resturile vegetale rezultate din curățirea curților, grădinilor, livezilor sau altor suprafețe agricole trebuie colectate și compostate. Aceasta este singura modalitate de a le trata corect. Iar incendierea lor, deși era cândva o practică foarte răspândită, este una dintre cele mai periculoase acțiuni și foarte dăunătoare mediului!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: