Data publicării: 4 aprilie 2022

În cursul ultimelor săptămâni, conform datelor furnizate de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, numărul incendiilor de vegetație a avut o creștere catastrofală. Suprafețe întinse, de ordinul miilor de hectare au fost afectate de cele câteva sute de astfel de evenimente. Conform autorităților, toate, fără excepție, au fost provocate de fermieri inconștienți!

Unele practici tradiționale sunt dăunătoare!

Incendierea miriștilor a reprezentat, în vechime, cea mai la îndemână metodă de curățare a suprafețelor agricole. Erau timpuri în care cunoștințele științifice erau ignorate sau nu existau, în cea mai mare parte.

În epoca noastră s-a dovedit foarte clar că această practică este deosebit de dăunătoare din mai multe puncte de vedere. În plus, adesea incendiile scapă de sub control și cuprind și liziere forestiere, pășuni sau gospodării. Mai adăugăm că legislația în vigoare nu permite incendierea miriștilor decât cu aprobare specială și doar în condiții foarte stricte!

La ora actuală se lucrează la elaborarea unor acte normative care să crească pedepsele acordate celor ce aleg să ardă miriștile, în loc să le curețe altfel. Pe de altă parte, APIA a anunțat că este posibil ca autorii unor astfel de fapte să rămână fără subvenții, pe terenurile în cauză.

Dincolo de constrângerile legale, dorim să subliniem de ce această practică tradițională este atât de dăunătoare pentru mediu. E greu de cântărit care sunt cele mai mari prejudicii produse. În orice caz, este cert că avem de-a face cu o emisie masivă de dioxid de carbon, care, altfel, ar fi rămas carbon sechestrat în resturile vegetale. O altă distrugere produsă este a solului. Toate bacteriile și microorganismele care transformă solul într-un organism viu sunt distruse de foc. Prin urmare, calitatea terenului are mult de suferit. Resturile vegetale care ar fi trebuit să fie înglobate și să putrezească în sol, restituind astfel nutrienții consumați, ard. Ca atare, nutrienții nu mai revin în pământ, decât în mică măsură. Biodiversitatea are și ea de suferit enorm, numeroase insecte și alte viețuitoare pierind în urma incendiilor.

În concluzie, practicile agricole tradiționale trebuie preluate cu discernământ. Unele dintre ele pot fi foarte dăunătoare, așa cum este cazul incendierii miriștilor.

Recomandări ale editorilor pe aceeași temă: