Data publicării: 16 ianuarie 2023

Este deja jumătatea iernii, dar, până acum, n-am prea avut parte de iarnă. Pentru unii îmbucurător, pentru alții, foarte trist! Cert este că pentru agricultori nu este un motiv de bucurie că temperaturile s-au menținut peste cele normale, iar precipitațiile au fost modeste.

Atenție la depozitarea gunoiului!

În condițiile vremii mai calde decât normal, dezvoltarea culturilor de toamnă, respectiv a orzului, grâului și rapiței a avut loc într-un ritm mai rapid. Conform datelor comunicate de către Administrația Națională de Meteorologie, la primele două culturi enumerate se semnalează răsărirea, apariția frunzei a treia și înfrățirea în proporție de 10% – 100%. La rapiță, în funcție de data semănării și condițiile locale, ar trebui să se ajungă la 5 – 11 frunze.

Pe de altă parte, temperaturile ridicate au făcut și ca mulți dăunători să înceapă să se manifeste mult mai timpuriu decât în mod normal. Mai mulți fermieri din zona de sud a țării au constatat apariția afidelor în culturile de grâu și a gărgăriței tulpinilor (Ceutorhyncus napi) și a muștelor verzei (Delia brassicae radicum) în cele de rapiță.

Și în livezi este posibilă manifestarea unor insecte parazite, de aceea este recomandată o supraveghere atentă.

Conform specialiștilor, în zilele fără precipitații se pot aplica tratamente fito-sanitare pentru stoparea atacurilor.

În ceea ce privește animalele, acestea se află, cele mai multe dintre ele în grajduri ori saivane. Acest lucru implică concentrarea gunoiului în respectivele incinte și în fermele unde în sezonul cald animalele merg la pășune. Deci, este de așteptat ca la platformele de colectare să crească cantitățile de gunoi adunat. Pe de altă parte, vremea mai caldă face ca fermentația, respectiv compostarea, să se producă mai repede.

Atenție, însă: temperaturile mai mari, combinate cu umezeala și precipitațiile, sporesc exponențial și riscul de poluare cu azot dacă gunoiul de grajd nu este depozitat corespunzător! Iar azotul cu pricina ajunge direct în fântâni, iar apoi în cănile și farfuriile familiilor noastre!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: