Data publicării: 25 iulie 2019

Așa cum am arătat în mai multe rânduri, primii afectați de poluarea apelor din pânza freatică și, pe această cale, a fântânilor, sunt sugarii. Cea mai gravă afecțiune pe care nitrații ajunși în apa fântânilor o provoacă este boala albastra a sugarului, numită științific methemoglobinemie.

O fetiță de o lună a fost salvată in extremis

Luni dimineață, 22 iulie 2019, o fetiță de numai o lună a fost dusă de mama ei la dispensarul din Berești, jud. Galați. Personalul dispensarului a cerut intervenția de urgență a Serviciului Județean de Ambulanță Galați, căci sugarul prezenta semne evidente de lipsă de oxigen. „Extremitățile îi erau vinete și era deshidratată”, au declarat membrii echipajului ambulanței. În această situație au hotărât transportul copilei la cea mai apropiată Unitate Primiri Urgențe, aflată la spitalul din Târgu Frumos.

Medicii de acolo, speriați la rândul lor de starea micuței paciente, au solicitat un elicopter SMURD pentru transportul ei urgent la Galați. „Copilul a ajuns în spital în stare gravă, intoxicaţia cu nitriţi este o intoxicaţie care practic privează bebeluşul de oxigen. Aceste componente fac un element toxic care se leagă de hemoglobină şi hemoglobina nu mai poate transporta oxigen”, a declarat dr. Silvia Constantin Dinescu de la Spitalul de Copii Galaţi, citată de Agerpres.

Mama copilului, în vârstă de 28 de ani, a povestit medicilor că nu are lapte suficient și, de aceea, suplimentează hrana sugarului cu lapte praf. Pentru prepararea acestuia folosea apa din fântână. Conform declarațiilor sale, era convinsă că dacă fierbe bine apa nu are ce să se întâmple.

„Putea fi un caz letal, cum se întâmplă de obicei la sugarii mici, care sunt hrăniţi cu lapte praf pe care îl fac mămicile cu apă din fântână. De multe ori fântânile sunt necontrolate sau mamele nu cunosc că există acolo nitriţi în apă”, a mai spus dr. Silvia Constantin Dinescu.

Județul Galați s-a aflat anul trecut pe locul al doilea, după Iași, în nefericitul clasament al îmbolnăvirilor de methemoglobinemie. Șase din cele 49 de cazuri la nivel național s-au înregistrat în Galați, conform Inspectoratului Național pentru Sănătate Publică.

Așadar, pentru cei care încă mai au îndoieli asupra a cât de importantă este prevenirea poluării cu compuși de azot a apelor din fântâni, iată încă o dovadă palpabilă! Mai mult, în astfel de cazuri fierberea apei poluate cu nitrați sau nitriți nu face decât să crească concentrația otrăvii!

În concluzie, singura soluție rămâne prevenirea poluării, respectând normele în vigoare și, în special, Codul de Bune Practici (CBPA).

Recomandările editorilor pe aceeași temă: