Data publicării: 1 aprilie 2020

Este o vorbă înțeleaptă care spune că în agricultură nici un an nu seamănă cu altul. Anul acesta, însă, se arată a fi cu totul special, sub o seamă de aspecte.

Din punct de vedere meteorologic, iarna n-a prea existat decât în paginile calendarului. În puține locuri temperaturile au scăzut mai multe zile la rând sub zero grade, iar zăpada a fost prezentă mai mult la munte. Campania de primăvară a început sub semnul secetei. Apoi, în ultima decadă a lunii martie, anotimpul rece parcă și-a amintit dintr-o dată că a lipsit de la apel și a adus ninsori și temperaturi scăzute. Pentru cei care au apucat să semene n-a fost rău, spun unii specialiști, căci înseamnă un aport suplimentar de umiditate. Pentru cei care nu au apucat, însă, înseamnă o întârziere serioasă!

Luna aprilie – sub semnul echilibrului

Un alt aspect care va face ca acest an să nu fie prea curând uitat este pandemia provocată de noul coronavirus. La nivelul întregii Planete sunt zeci de mii de morți. Miliarde de oameni, la propriu, au stat și încă mai stau în autoizolare, în locuințele și gospodăriile lor. Economiile majorității țărilor lumii sunt puternic lovite și încă nimeni nu poate spune când își vor reveni.

Pentru agricultorii români, la acest început de lună a lui Prier, două sunt prioritățile ce se deslușesc clar. Prima dintre ele este de a se proteja pe ei și familiile lor de îmbolnăvirea cu COVID-19. Acest lucru se poate face numai urmând cu strictețe indicațiile transmise de specialiștii în sănătate! Normele de igienă, spălatul pe mâini cât mai des, trebuie să fie mai mult decât o regulă, să devină un mod de viață!

A doua prioritate o reprezintă campania agricolă de primăvară. Anul acesta este puțin probabil să ne putem bizui pe alte alimente decât cele din producția internă. Prin urmare, securitatea alimentară a României trebuie asigurată cât mai mult de producția internă!

Acum este cazul ca toți cei implicați să acorde o atenție maximă producției de alimente, să trateze cu toată seriozitatea acest aspect.

Pe de altă parte, privind la partea plină a paharului, probabil că cererea de produse autohtone fiind mult mai mare, fermierii care vor putea oferi cantități de marfă suficiente, la o calitate corespunzătoare, vor putea realiza venituri mai mari decât în anii precedenți.

În concluzie, luna aprilie este o lună a echilibrului: pe de o parte trebuie respectate cu strictețe regulile de protecție împotriva îmbolnăvirii cu coronavirus, iar pe de alta avem nevoie de o campanie agricolă ca la carte. Cu calm și înțelepciune, se poate!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: