Data publicării: 8 februarie 2019

În cadrul deţinerii de către România a Președinţiei Consiliului Uniunii Europene, Ministerul Apelor și Pădurilor în colaborare cu Comisia Europeană au organizat în perioada 5-6 februarie 2019, la Palatul Parlamentului, workshop-ul „Managementul durabil al resurselor de apă și agricultură” (Sustainable Water management and Agriculture).

Evenimentul a fost al doilea dintr-o serie de trei workshop-uri regionale, organizate la nivelul Uniunii Europene, în perioada 2018-2019, de Grupul de Coordonare al Comisiei Europene privind „Apa si Agricultura”. Scopul este de a îmbunătăți gestionarea apei în sectorul agricol, prin integrarea inovării și cercetării, nevoilor de investiții și bunei guvernanțe în domeniu.

Discuțiile s-au purtat în jurul a două direcții majore: pe de o parte nevoile de investiții în sectorul agricol, în corelație cu nevoile de mediu și, pe de altă parte, proiectarea unor mecanisme financiare eficiente în cadrul noii Politici Agricole Comune, principalul instrument de finanțare al Uniunii Europene în agricultură.

În cuvântul de deschidere, secretarul de stat pentru Ape din cadrul Ministerului Apelor și Pădurilor, Adriana Petcu a menţionat că „practicile existente în care agricultura rispește și poluează resursele de apă nu mai pot fi nicidecum acceptate. O zonă potențială de progres este managementul integrat al resurselor de apă la nivel de bazin hidrografic. Aceste măsuri trebuie să fie implementate chiar dacă uneori implică costuri importante”.

Participanții, între care s-au numărat experți din statele membre ale Uniunii Europene, organizații profesionale, instituții financiare internaționale și institute de cercetare din UE, au căzut de acord că soluția este o abordare trans-sectorială a gestionării apei și a agriculturii.

Printre temele aflate pe agenda de lucru a workshop-ului s-au numărat:

  • Investițiile din domeniul managementului apei și al agriculturii ca prioritate politică;
  • Prezentări ale rezultatelor acțiunilor anterioare privind apa și agricultura;
  • Rolul apei și al agriculturii în U.E, guvernanță și necesități investiționale;
  • Exemple de bune practici în legătură cu modele de proiecte și investiții de succes care au creat sinergii pentru domeniile apă și agricultură;
  • Dimensiunea regională – investiții pentru apă și agricultură în cadrul bazinelor hidrografice internaționale;
  • Crearea de structuri mai bune și investiții de viitor.