Data publicării: 16 martie 2021

Păstrarea curățeniei apelor din pânza freatică, precum și pe cea a cursurilor de apă care alimentează așezările mai mici ori mai mari, este de o importanță vitală pentru fiecare dintre noi. Pentru a face acest lucru este necesar ca fiecare fermier să cunoască și să respecte regulile de prevenire a poluării cu azot, rezultată în urma activităților curente.

Doar prevenind poluarea putem avea apă potabilă de calitate!

Consumul apei poluate cu nitrați provoacă îmbolnăviri grave, uneori chiar mortale pentru sugari și copii foarte mici. Din nefericire, „boala buzelor vinete”, cum mai este numită methemoglobinemia încă mai provoacă decese în țara noastră. În formele nu foarte grave, boala încetinește dezvoltarea copiilor, reducând capacitatea de efort și, conform unor studii recente, chiar și capacitatea intelectuală. Acest lucru este explicat prin insuficienta alimentare cu oxigen a întregului organism, cu toate consecințele care decurg de aici.

La adulți, consumul prelungit de apă poluată cu nitrați provoacă, de asemenea, o scădere a oxigenării celulelor organismului, cu consecințe multiple. Acestea variază, de la stări de oboseală accentuate și persistente, până la scăderea imunității și culminând cu accidente vasculare cerebrale sau alte afecțiuni grave.

Fierberea apei nu este o soluție pentru a evita intoxicațiile. Dimpotrivă, prin fierbere nu se realizează decât o creștere a concentrației nitraților, agravând situația. De asemenea, tratamentele uzuale nu rezolvă prea mare lucru. De multe ori, dacă se tratează apa infestată cu azotați până când aceștia scad sub limitele admise, este depășit conținutul acceptat la clor și la alte substanțe de tratament.

Dar azotul în apă reprezintă o problemă majoră și pentru fauna acvatică. Prezența nitraților în exces determină dezvoltarea accelerată a unor alge, care astfel consumă mai mult oxigen din apă, generând în final o mortalitate piscicolă crescută.

Din aceste motive, cea mai sigură cale și, de fapt, singura eficientă 100% este prevenirea poluării. Și cum poluarea din surse agricole reprezintă principala modalitate de contaminare a apelor cu azot, respectarea normelor în domeniu este deosebit de importantă.

În concluzie, atât în fermele zootehnice, cât și în cele vegetale, indiferent de culturile practicate, trebuie respectate cu mare atenție toate regulile de prevenire a poluării apelor cu azot. Aceleași reguli trebuie aplicate și în gospodăriile rurale, în special. Doar astfel vom reuși să avem o apă potabilă de calitate!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: