Data publicării: 16 aprilie 2019

Așa cum am spus, calitatea apei folosite la preparare influențează major efectul substanțelor fito-sanitare. Dar nu numai aciditatea apei influențează acțiunea tratamentelor, ci și alți factori.

Turbiditatea și salinitatea, alți factori ce pot inactiva tratamentele

Pe lângă pH-ul apei, și impuritățile conținute au potențialul de a interacționa cu substanțele folosite pentru tratamente, cu diferite efecte, mai mult sau mai puțin grave asupra acestora.

Salinitatea are și ea un rol hotărâtor. Substanța activă poate fi blocată de cationii de calciu, magneziu, sodiu sau fier, ori de anionii de sulfat, carbonat sau clor.

Deasemenea, în cazul culturilor sensibile poate fi accelerat efectul toxic al clorului.

Alteori, substanța activă este blocată în combinații greu solubile, având ca efect rămânerea acesteia în sol, într-o combinație inutilizabilă pentru plante.

Chiar și turbiditatea apei este o problemă mult mai mare decât ar părea. O primă acțiune a particulelor în suspensie este că înfundă duzele instalațiilor de stropit sau de fertirigare. Rezultatul este că substanța activă nu se mai translocă în plantă în cantitățile necesare și astfel apar multe bătăi de cap pentru utilizatori. Un alt efect poate fi acela că particulele în suspensie cu dimensiuni foarte mici „înfundă” porii plantelor, iar tratamentele foliare nu mai sunt atât de eficiente pentru plantă decât în foarte mică măsură sau deloc!

Pentru toate aceste probleme există soluții. Primul pas, însă, este acela de a identifica problema, lucru care se face în urma unei analize a apei la un laborator specializat și autorizat. În funcție de rezultat, laboratorul poate indica folosirea anumitor substanțe care să corecteze deficiențele constatate. În cazul unei ape tulburi, filtrarea prin nisip rezolvă singură situația.

În concluzie, pentru a fi siguri de eficacitatea tratamentelor aplicate culturilor și că nu poluați apele freatice ori de suprafață din zonă, efectuați periodic analiza apei utilizate în ferme!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: