Data publicării: 15 aprilie 2019

Eficiența tratamentelor fito-sanitare, la fel ca și cea a îngrășămintelor lichide, foliare sau nu, depinde într-o foarte mare măsură de calitatea apei folosite la prepararea substanțelor respective. O apă necorespunzătoare poate reduce aproape în totalitate efectul tratamentelor aplicate.

Unele substanțe își pierd „puterea” în doar trei ore

Cercetările recente au demonstrat că parametrii de calitate a apei folosite influențează mult mai mult decât se credea până acum acțiunea substanțelor folosite pentru tratamentele fito-sanitare, dar și pe aceea a îngrășămintelor. Apa prea acidă, sau, dimpotrivă, prea bazică, poate reduce eficacitatea acestor tratamente. Ca atare, efectele tratamentelor sunt nule, iar banii cheltuiți pe substanțe sunt bani aruncați pe Apa Sâmbetei! Ba chiar mai rău decât atât: deși nu pot fi folosite de către plante, efectele poluante ale respectivelor substanțe sunt la fel de grave! Așa că ele ne poluează apa de băut, fără să aducă nici un folos culturilor!

În tabelul următor se poate vedea modul în care pH-ul apei folosite la preparare influențează stabilitatea unor soluții ale unora dintre cele mai folosite substanțe de tratament:

Substanța activă

Durata de stabilitate în funcție de ph-ul apei

Alcalin

Neutru

Acid

Permethrin

instabil

stabil

stabil

Cipermetrin

50 min

12h

24h

Fosmet

4h

12h

stabil

Clorpirifos

36h

stabil

stabil

Lamda-Cyhalotrin

instabil

stabil

stabil

Oxamil

3h

8 zile

stabil

Dicamba

instabil

stabil

stabil

Dimethoat

50 min

12h

2,4 D amina

instabil

instabil

stabil

Malathion

20h

20h

10 zile

Sulfonilureice

(clorsulfuron, tribenuron, rimsulfuron, nicosulfuron etc)

stabil

stabil

instabil

Așa cum se poate observa din tabel, substanțele pe bază de compuși sulfoniureici au un comportament opus majorității celorlalte în contact cu apa acidă.

Prezența substanțelor enumerate în tabel în produsul comercial utilizat este ușor de identificat, căci compoziția trebuie să se regăsească întotdeauna pe ambalaj, în cazul produselor conforme!

În concluzie, aciditatea apei contează și pentru efectuarea unor tratamente de calitate, făcute fără a polua apa din pânza freatică!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: