Data public─ârii: 13 ianuarie 2022

Analiza agrochimic─â a solului este una dintre metodele pe care ╚Ötiin╚Ťa modern─â le pune la ├«ndem├óna fermierilor. Din p─âcate, de multe ori, ace╚Ötia ignor─â foloasele imense pe care acest instrument le aduce. Tocmai pentru a releva importan╚Ťa analizelor, at├ót Programul de Ac╚Ťiune (PA), c├ót ╚Öi Codul de bune practici agricole (CBPA), vorbesc despre ele.

Produc╚Ťii maxime cu cheltuieli minime

PA statueaz─â clar c─â mijlocul prin care se determin─â necesarul de ├«ngr─â╚Ö─âminte al unei anumite suprafe╚Ťe ├«l reprezint─â studiul agrochimic. ├Än absen╚Ťa acestuia se folosesc cantit─â╚Ťile prev─âzute ├«n PA. Dar mijlocul ╚Ötiin╚Ťific ╚Öi exact ├«l reprezint─â analiza solului. De altfel, pentru exploata┼úiile care practic─â agricultura ├«n sistem irigat este obligatorie ├«ntocmirea planului de fertilizare pe baza studiilor agrochimice. A╚Öadar, ├«n aceast─â situa╚Ťie, studiul devine imperativ!

╚śi terenurile folosite ca f├óne╚Ťe sau p─â╚Öuni sunt supuse unor prevederi diferite, ├«n func╚Ťie de existen╚Ťa sau nu a studiilor agrochimice. Articolul 16 din PA, referitor la aplicarea ├«ngr─â┼č─âmintelor chimice ┼či organice cu azot pe paji┼čti permanente (p─â┼čuni ┼či f├óne┼úe) precizeaz─â:

(1) Aplicarea ├«ngr─â┼č─âmintelor organice pe paji┼čti permanente (p─â┼čuni ┼či f├óne┼úe) se supune condi┼úiei de a nu se dep─â┼či doza de 170 Kg N ha/an ┼či de a nu se aplica ├«n perioadele de interdic┼úie.

(2) Exploata┼úiile care nu de┼úin studii agrochimice vor aplica maximum 80 Kg N substan┼ú─â activ─â/ha/an din ├«ngr─â┼č─âminte chimice.

(3) Exploata┼úiile care urmeaz─â un plan de fertilizare bazat pe studii agrochimice, pot aplica cantit─â┼úi de ├«ngr─â┼č─âminte ├«n acord cu recomand─ârile rezultate din studiile agrochimice, dar nu mai mult de 170 kg N/ha/an ├«ngr─â┼č─âminte organice.

Dincolo de aceste obliga╚Ťii rezultate din prevederile legale, trebuie s─â subliniem ╚Öi alte avantaje ale studiilor agrochimice. Acestea furnizeaz─â o imagine exact─â a structurii chimice a solului, ajut├ónd fermierii s─â compenseze acolo unde este nevoie, dar ╚Öi s─â evite folosirea unor fertilizan╚Ťi sau amendamente, acolo unde acestea nu sunt necesare. Acest lucru se traduce prin economii la nivelul fermei, dar ╚Öi prin reducerea ╚Öanselor de poluare accidental─â. Adic─â produc╚Ťii maxime cu cheltuieli minime.

În concluzie, o agricultură modernă nu se poate concepe fără studii agrochimice!

Recomandări ale editorilor pe aceeași temă: