Depozitarea gunoiului de grajd, chiar pe platforme amenajate corespunzător, poate aduce și unele elemente de disconfort. Tocmai din aceste motive, Programul de Acțiune (PA) și Codul de bune practici agricole (CBPA) prevăd anumite distanțe minime față de locuințe la care pot fi amplasate platformele. În situații speciale, cum este cazul marilor ferme sau în mediul urban, este necesară chiar eliberarea unor avize de mediu.
Muștele și mirosurile pot fi combătute simplu
Chiar dacă sunt respectate măsurile împotriva poluării apelor cu azot, platformele de depozitare a gunoiului de grajd pot deranja și prin mirosul pe care îl degajă și prin insectele pe care le atrag. Specialiștii au elaborat un set de sfaturi care ajută la reducerea până la dispariție a acestor probleme.
Peste fiecare nouă încărcătură de material proaspăt se recomandă adăugarea de compost maturat într-o proporţie de circa 1 la 4.
Amestecarea diverselor tipuri de materiale (gunoi de grajd, resturi menajere, iarbă, fragmente de lemn), pentru obţinerea unui raport carbon: azot favorabil şi a unei consistenţe solide are o influență foarte puternică asupra mirosurilor.
Produsele gătite, resturile alimentare sau alte materiale ce pot atrage muşte trebuie acoperite imediat cu alte materiale din grămadă. Astfel, muștele sunt împiedicate să depună ouă și să se înmulțească.
Este foarte important să se asigure aerarea suficientă a grămezii pentru evitarea fermentaţiei anaerobe, care generează mirosuri neplăcute. Acest lucru se poate realiza, de exemplu, prin aşezarea la bază a unui strat de crenguţe sau alte materiale lemnoase.
În sfârșit, orice scurgere trebuie colectată şi introdusă la loc în grămadă sau aplicată pentru fertilizarea terenurilor învecinate. Această din urmă măsură este foarte importantă și pentru evitarea poluării apelor din stratul freatic sau a celor de suprafață.