Data public─ârii: 23 decembrie 2021

Depozitarea gunoiului de grajd, chiar pe platforme amenajate corespunz─âtor, poate aduce ╚Öi unele elemente de disconfort. Tocmai din aceste motive, Programul de Ac╚Ťiune (PA) ╚Öi Codul de bune practici agricole (CBPA) prev─âd anumite distan╚Ťe minime fa╚Ť─â de locuin╚Ťe la care pot fi amplasate platformele. ├Än situa╚Ťii speciale, cum este cazul marilor ferme sau ├«n mediul urban, este necesar─â chiar eliberarea unor avize de mediu.

Muștele și mirosurile pot fi combătute simplu

Chiar dac─â sunt respectate m─âsurile ├«mpotriva polu─ârii apelor cu azot, platformele de depozitare a gunoiului de grajd pot deranja ╚Öi prin mirosul pe care ├«l degaj─â ╚Öi prin insectele pe care le atrag. Speciali╚Ötii au elaborat un set de sfaturi care ajut─â la reducerea p├ón─â la dispari╚Ťie a acestor probleme.

Peste fiecare nouă încărcătură de material proaspăt se recomandă adăugarea de compost maturat într-o proporţie de circa 1 la 4.

Amestecarea diverselor tipuri de materiale (gunoi de grajd, resturi menajere, iarb─â, fragmente de lemn), pentru ob┼úinerea unui raport carbon: azot favorabil ┼či a unei consisten┼úe solide are o influen╚Ť─â foarte puternic─â asupra mirosurilor.

Produsele g─âtite, resturile alimentare sau alte materiale ce pot atrage mu┼čte trebuie acoperite imediat cu alte materiale din gr─âmad─â. Astfel, mu╚Ötele sunt ├«mpiedicate s─â depun─â ou─â ╚Öi s─â se ├«nmul╚Ťeasc─â.

Este foarte important s─â se asigure aerarea suficient─â a gr─âmezii pentru evitarea fermenta┼úiei anaerobe, care genereaz─â mirosuri nepl─âcute. Acest lucru se poate realiza, de exemplu, prin a┼čezarea la baz─â a unui strat de crengu┼úe sau alte materiale lemnoase.

├Än sf├ór╚Öit, orice scurgere trebuie colectat─â ┼či introdus─â la loc ├«n gr─âmad─â sau aplicat─â pentru fertilizarea terenurilor ├«nvecinate. Aceast─â din urm─â m─âsur─â este foarte important─â ╚Öi pentru evitarea polu─ârii apelor din stratul freatic sau a celor de suprafa╚Ť─â.

Recomandări ale editorilor pe aceeași temă: