Data publicării: 20 ianuarie 2020

Pe timpul iernii, cele mai mari costuri sunt cele legate de încălzirea serelor sau a solariilor. Când temperaturile nu sunt prea scăzute, așa cum s-a întâmplat până acum, nu sunt probleme. Dar atunci când vine gerul, este mai greu ca în spațiul protejat să se mențină o temperatură convenabilă. Există însă oameni care au reușit să găsească soluții ieftine care să permită economii substanțiale la factura pentru încălzire.

Sobe cu rumeguș cu tiraj forțat și panouri termosolare

Una dintre soluții a fost inventată de către un fermier din comuna teleormăneană Peretu, vestită pentru agricultura în spații protejate. Până acum cinci ani, încălzea solariile în care cultivă cartofi (semănați în ianuarie și recoltați în aprilie) cu câte patru sobe în care ardea rumeguș. De câțiva ani, nu mai folosește decât una singură de fiecare solar. Fumul este circulat printr-un tub de tablă care ocolește întreg solarul. Pentru a asigura un tiraj corespunzător, a montat un ventilator care împinge aerul cald cu presiune în sistemul de încălzire. Cu acest sistem, simplu, dar ingenios și eficient încălzește solariile de câte 1.000 de metri pătrați pe care le are.

Un alt sistem, ceva mai complex, dar care are avantajul de a folosi doar energia solară, care este absolut gratuită, a fost experimentat timp de trei ani, în Dâmbovița, Panourile termosolare, cum le-au numit realizatorii lor, constau în plăci subțiri din aluminiu, cu dimensiuni de aproximativ 1×2 metri, montate pe un suport astfel încât să stea deasupra solului, la aproximativ o jumătate de metru, înclinate la un unghi de cca. 45 de grade. Partea de deasupra se vopsește în negru. Aceste panouri se amplasează în solar sau în seră, între rânduri și se pot muta, spre a nu împiedica dezvoltarea uniformă a plantelor. În zilele însorite, suprafața neagră absoarbe căldura solară, astfel încât temperatura panourilor poate atinge 90 – 100°C. Aerul care intră în contact cu panoul se încălzește și se ridică, fiind imediat înlocuit de altul mai rece. Astfel, circulația aerului în solar se reglează de la sine.

Autorii acestui dispozitiv susțin că prin folosirea invenției lor cheltuielile cu încălzirea pot fi reduse cu peste 50%. Punctul sensibil, însă, este cel legat de soare, căci sistemul nu funcționează noaptea sau în zilele când cerul este înnorat.

În concluzie, pentru cei deschiși la nou, există întotdeauna soluții care să ofere performanțe mai bune cu cheltuieli mai mici și fără a polua, așa cum este cazul celor două sisteme prezentate.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: