Data public─ârii: 1 martie 2019

A╚Öa dup─â cum deja am spus ├«n mai multe r├ónduri, Codul de bune practici agricole (CBPA), recomand─â ca ├«n jurul platformelor de depozitare a gunoiului de grajd s─â se ├«nfiin╚Ťeze o band─â permanent─â de vegeta╚Ťie, lat─â de doi sau trei metri. Aceasta are o func╚Ťie foarte important─â, aceea ca eventuale scurgeri de nitra╚Ťi s─â fie captate ╚Öi folosite de plantele din aceast─â zon─â de protec╚Ťie. ├Än afara rolului de a preveni poluarea cu nutrien╚Ťi, vegeta╚Ťia respectiv─â poate oferi ╚Öi o priveli╚Öte pl─âcut─â.

Ce plante putem folosi

Pentru c─â este ├«nceput de prim─âvar─â, adic─â momentul cel mai potrivit pentru ├«nfiin╚Ťarea sau, dup─â caz, dezvoltarea acestor benzi de protec╚Ťie, iat─â c├óteva recomand─âri:

  • ├Än cazul platformelor de dimensiuni mari, ├«n jurul amplasamentului patformei se poate planta vegeta╚Ťie forestier─â, specii de conifere sau foioase. Salc├ómii pot reprezenta ╚Öi ei o variant─â. Pot fi tun╚Öi astfel ├«nc├ót s─â r─âm├ón─â ├«n stadiul de tufi╚Öuri sau pot fi l─âsa╚Ťi s─â creasc─â ├«nal╚Ťi. Ofer─â un lemn dur, cu capacitate caloric─â ridicat─â. R─âd─âcinile ad├ónci ╚Öi ├«ntinse le permit s─â extrag─â eventualele scurgeri de azot de pe o por╚Ťiune mare de jur-├«mprejur.
  • ├«n primii ani de dezvoltare a vegeta╚Ťiei forestiere, printre r├ónduri se poate planta trifoi pitic, care poate ├«nlocui cu succes iarba, din punct de vedere func╚Ťional. O alt─â variant─â ce poate fi utilizat─â este cultivarea lucernei, care poate fi folosit─â ca hran─â pentru animale.
  • liliacul este un arbust peren din flora specific─â ╚Ť─ârii noastre. Nu are nevoie de ├«ngrijire, r─âm├óne verde din prim─âvar─â p├ón─â toamna t├órziu, atinge ├«n─âl╚Ťimi de p├ón─â la ╚Öase metri ╚Öi are r─âd─âcini ad├ónci. ├Än cursul lunii mai ne bucur─â cu florile sale pl─âcut mirositoare.
  • m─âce╚Öul (trandafirul s─âlbatic) este ╚Öi el o alegere foarte nimerit─â, fiind decorativ ├«n orice anotimp. Este o specie de arbust foarte viguros, se dezvolt─â rapid chiar ╚Öi f─âr─â ├«ngrijire. Dac─â este l─âsat, devine foarte stufos, astfel ├«nc├ót ajunge s─â alc─âtuiasc─â un fel de gard viu. ├Änverze╚Öte ├«nc─â din martie, iar din luna mai are ╚Öi flori. Din septembrie apar fructele, care pot fi folosite at├ót pentru ceaiuri medicinale, c├ót ╚Öi pentru gemuri ╚Öi dulce╚Ťuri.

În cazul platformelor din gospodării, se recomandă crearea unei benzi înierbate sau folosirea plantelor decorative.

├Än concluzie, exist─â solu╚Ťii la ├«ndem├óna oricui pentru a avea o gospodarie s─ân─âtoas─â ╚Öi ├«nfrumuse╚Ťat─â cu plante care reduc riscul de poluare cu nitra╚Ťi a apei din f├ónt─ân─â!