Data publicării: 23 martie 2023

Comuna Horodnic de Sus, din județul Suceava, a beneficiat, începând de la sfârșitul anului 2020, de o platformă comunală de colectare a gunoiului de grajd. Localnicii sunt foarte mulțumiți de această facilitate, acum, după ce au beneficiat de roadele ei mai bine de doi ani.

Urmează o platformă pentru resturi vegetale

Întotdeauna horodnicenii au privit gunoiul de grajd ca pe o resursă prețioasă, respectiv ca pe un îngrășământ pentru terenurile lor agricole. În zonă, creșterea animalelor se îmbină în mod armonios cu agricultura vegetală, astfel încât e nevoie de îngrășăminte, iar sursa există. Asta deși în ultimii ani fermele și-au redus în mod constant efectivele, din lipsa forței de muncă. Conform evidențelor Primăriei, la ora actuală numărul de animale s-a înjumătățit față de 2016. Asta face cu atât mai prețioasă platforma comunală de colectare a gunoiului de grajd, căci toată lumea are nevoie de fertilizanți, mai ales în condițiile în care îngrășămintele chimice și-au dublat prețurile, în ultimul an.

90% dintre beneficiari, respectiv fermele din comună, își aduc gunoiul de grajd la platformă cu mijloace proprii. Doar gospodarii mai mici, care au câte o vacă, apelează la mijloacele de transport aferente platformei. În schimb, când vine vorba despre împrăștierea compostului pe câmp, lucrurile se inversează: beneficiarii apelează la utilajele cu care a fost dotată platforma. Aproximativ 600 metri cubi de gunoi de grajd este compostat pentru a fi distribuit pe terenurile agricole ale celor care l-au adus la centrul de colectare. Căci, conform regulii stabilite încă de la început, beneficiarii prioritari ai compostului sunt cei care au adus gunoiul. Dacă se întâmplă să mai rămână ceva, abia atunci, contra unor sume modice, cât să acopere cheltuielile de funcționare, pot cumpăra și alții compost. Și mereu există cerere.

Pentru că ei sunt beneficiarii compostului rezultat, fermierii sunt atenți ca în gunoiul adus la platformă să nu se strecoare și altceva decât bălegar și paie de așternut, cum ar fi diverse deșeuri menajere. Nu de altceva, dar ar ajunge să le împrăștie pe propriile terenuri.

Pentru că rezultatul a fost mai mult decât mulțumitor, autoritățile locale din Horodnic de Sus au întocmit un proiect nou, care va fi finanțat din PNRR. Acesta prevede construirea, lângă platforma pentru colectarea gunoiului de grajd, a unei platforme de compostare a resturilor vegetale. În acest fel, cantitatea de compost produsă local va crește, iar deșeurile verzi rezultate din activitatea agricolă, care până acum reprezentau o problemă, se vor transforma în îngrășăminte naturale.

Încă un fapt îmbucurător este și acela că în cele câteva puțuri din zona fostului CAP, unde zeci de ani se depozita gunoiul de grajd direct pe pământ, apa a redevenit curată.

În concluzie, iată o dovadă concretă că lucrurile, dacă sunt făcute așa cum trebuie, funcționează bine!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: