Data publicării: 1 octombrie 2019

Prevenirea poluării apelor cu nitrați din surse agricole trebuie să fie una dintre grijile cele mai importante ale tuturor gospodarilor. Indiferent că își desfășoară activitatea într-o fermă, mai mare sau mai mică, ori într-o gospodărie rurală, pur și simplu, fiecare dintre noi trebuie să manifeste aceeași responsabilitate. Dacă ar fi să facem o comparație, ar trebui să fie o grijă la fel de mare ca aceea de a ne îmbrăca adecvat vremii sau de a ne hrăni cu alimente proaspete, sănătoase. În fond, scopul este același: acela de a proteja sănătatea noastră și a celor dragi nouă. Căci, așa cum am arătat în repetate rânduri, poluarea apelor cu azot este cauza mai multor boli, dintre care unele pot fi chiar fatale!

Suntem pe recepție

În scopul de a-i ajuta pe gospodari să cunoască și să aplice regulile de prevenire a poluării, Proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” (CIPN), implementat de Ministerul Apelor și Pădurilor, desfășoară, în paralel, mai multe tipuri de acțiuni specifice. Periodic sunt organizate, în diferite zone ale țării, instruiri pentru fermieri. Despre programul acestor instruiri puteți afla de pe site-ul nostru, secțiunea „Instruiri gratuite pentru fermieri”. În cadrul reuniunilor, specialiștii arată care sunt principalele reguli de prevenire a poluării cu nitrați, îi învață pe gospodari cum să construiască platforme eficiente de depozitare a gunoiului de grajd, ori discută despre problemele pe care participanții le ridică. Deși foarte eficiente, aceste acțiuni au dezavantajul că specialiștii se află alături de fermieri doar pe parcursul a trei zile, iar numărul de participanți este limitat.

Pentru a compensa aceste neajunsuri și a fi, cu adevărat, în permanență la dispoziția fermierilor, a mai fost creat un mijloc de informare: help-desk-ul. Prin intermediul numărului de telefon 0371.503.525 sau al adresei de e-mail helpdesk@apanoastra.ro, oricine poate intra în legătură cu un specialist. Astfel, orice nelămurire, orice chestiune neclară, poate fi limpezită repede și simplu. Atunci când nu știți cum e cel mai bine să procedați într-o situație concretă, nu ezitați să folosiți una dintre aceste două căi de a lua legătura cu specialiștii CIPN. Acolo veți găsi cel mai bun sfat, care să vă ajute să păstrați apa din fântâni curată!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: