Data public─ârii: 20 februarie 2023

├Än aceast─â lun─â, Agen╚Ťia Federal─â pentru Protec╚Ťia Mediului a SUA a prezentat un raport privind folosirea gunoiului de grajd. O parte important─â a acestuia este dedicat─â utiliz─ârii acestuia ca surs─â de energie. V─â prezent─âm, ├«n continuare, aspecte relevante din cuprinsul documentului.

Agen╚Ťiile guvernamentale din SUA trateaz─â chestiunea foarte serios

Gunoiul de grajd poate fi procesat pentru a produce combustibili pentru ├«nc─âlzire, transport ╚Öi generare de energie. Ace╚Öti combustibili pot fi utiliza╚Ťi ├«n ferm─â pentru a ├«nlocui combustibilul achizi╚Ťionat sau pot fi v├óndu╚Ťi ├«n afara fermei. ├Än unele cazuri, gunoiul de grajd poate fi ars pentru a genera electricitate. Cu toate acestea, procesarea gunoiului de grajd pentru produse energetice intermediare, cum ar fi biogazul, bio-uleiul ╚Öi gazul de sintez─â este mult mai comun─â.

Raportul USDA afirm─â c─â utilizarea gunoiului de grajd pentru producerea de energie nu ar diminua utilizarea gunoiului de grajd pentru ├«ngr─â╚Ö─âm├ónt, deoarece procesele utilizate pentru a produce energie las─â nutrien╚Ťii gunoiului de grajd ca reziduuri pentru a fi utilizate ├«n alt─â parte.

Biogazul recuperat din digestoarele anaerobe este util pentru generarea de c─âldur─â sau electricitate pentru a fi utilizat─â ├«n ferm─â sau pentru a fi v├óndut─â la re╚Ťeaua electric─â local─â. Produc╚Ťia de biogaz folose╚Öte de obicei gunoi de grajd sau de porc din cauza poten╚Ťialului lor relativ ridicat de producere de metan. Cu toate acestea, unele digestoare din SUA folosesc gunoi de grajd de vit─â sau gunoi de pas─âre ca materie prim─â.

Gazul din digestia anaerob─â con╚Ťine 60 p├ón─â la 80% metan ╚Öi are o putere termic─â de 1.800 ÔÇô 2.400 BTU/m┬│ (pentru compara╚Ťie, gazul natural con╚Ťine ├«n general mai mult de 85% metan ╚Öi are o putere termic─â de aproximativ 2.800 ÔÇô 3.200 BTU/m┬│). Majoritatea echipamentelor care utilizeaz─â gaz natural, butan sau propan drept combustibil pot fi modificate pentru a utiliza biogaz.

Deoarece digestoarele capteaz─â metanul ╚Öi al╚Ťi poluan╚Ťi ai aerului, ele reduc emisiile nocive din aer de la gunoiul de grajd ╚Öi asigur─â un control superior al mirosurilor. Utilizarea biogazului din digestoare compenseaz─â, de asemenea, consumul de combustibil ╚Öi emisiile de la combustibilii fosili neregenerabili.

Digestia anaerob─â pentru a produce biogaz (precum ╚Öi alte tipuri de produse ╚Öi tehnologii energetice) trebuie de obicei s─â func╚Ťioneze la scar─â larg─â pentru a fi fezabil─â din punct de vedere economic. Digestia anaerob─â poate fi complex─â din punct de vedere tehnic ╚Öi poate fi prea costisitoare, mai ales pentru opera╚Ťiuni mici. Procesul poate fi mai accesibil dac─â gunoiul de grajd este co-digerat cu de╚Öeurile din afara fermei (cum ar fi de╚Öeurile verzi ╚Öi de╚Öeurile alimentare). Programul AgSTAR al EPA are mai multe informa╚Ťii despre digestia anaerob─â a gunoiului de grajd pentru energie.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: