Data public─ârii: 3 decembrie 2019

Conform tradi╚Ťiei rom├óne╚Öti, grajdurile pentru vite sunt ├«nc─âperi bine ├«nchise, ventilate ╚Öi nu prea ├«nalte. Este celebru cazul unui gospodar care a montat chiar ╚Öi o u╚Ö─â de termopan la grajd, pentru a feri vaca de curent! Speciali╚Ötii ├«n cre╚Öterea vacilor, ├«ns─â, sunt de p─ârere c─â acest lucru nu este deloc ├«n avantajul animalelor.

Ideale sunt grajdurile cu cel pu╚Ťin un perete lips─â

Calitatea laptelui dat de o vac─â depinde, printre multe alte lucruri, ╚Öi de calitatea aerului respirat. De aceea, grajdurile trebuie s─â fie c├ót mai bine aerisite. Speciali╚Ötii mai spun c─â vacile nu sufer─â din cauza frigului ╚Öi c─â pot sta foarte bine ╚Öi la temperaturi de ÔÇô 20┬░C, cu condi╚Ťia s─â fie hr─ânite corespunz─âtor. Dimpotriv─â, c─âldura excesiv─â le creeaz─â probleme. Pe timp de canicul─â se poate ajunge la o reducere a produc╚Ťiei de lapte cu p├ón─â la 80%!

Pentru a asigura cur─â╚Ťenia, f─âr─â a polua terenul din jurul grajdului ╚Öi apa din p├ónza freatic─â, trebuie s─â existe canale colectoare ale urinei. De asemenea, b─âlegarul ╚Öi a╚Öternutul murdar trebuie s─â poat─â fi adunate cu u╚Öurin╚Ť─â, fie cu dispozitive automate, fie cu mijloace clasice.

├Än aceste condi╚Ťii s-a ajuns la noile modele de grajduri, care au o ├«n─âl╚Ťime de minim patru metri la strea╚Öin─â ╚Öi, de cele mai multe ori, unul sau doi pere╚Ťi au o ├«n─âl╚Ťime de cca. 1,5 metri. Eventual, pe timp de viscol, se utilizeaz─â prelate, mai ales pentru a preveni formarea de troiene ├«n grajd.

Aceast─â solu╚Ťie constructiv─â rezolv─â at├ót problema aerisirii, c├ót ╚Öi pe aceea a iluminatului, destul de important─â ├«n cazul animalelor crescute ├«n sistem de stabula╚Ťie permanent─â.

De asemenea, problema transportului gunoiului este mai ușor de rezolvat, la fel ca și hrănirea animalelor.

Colectarea frac╚Ťiei lichide provenit─â din dejec╚Ťii, este deosebit de important─â! Necolectarea acesteia duce la infiltrarea ei ├«n sol ╚Öi, inevitabil, la poluarea p├ónzei freatice, respectiv a apei din f├ónt├óni!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: