Data publicării: 23 februarie 2023

După cum spun mai mulți specialiști, în acest an fertilizarea ar trebui făcută, acolo unde este posibil, imediat ce se va încheia perioada de interdicție – respectiv 10 martie în zona de câmpie, și 20, respectiv 25 martie în zonele de deal și de munte. Pentru a face acest lucru este necesar ca totul să fie pregătit.

Și îngrășămintele organice se pot cumpăra

Ca să se poată începe fertilizarea imediat ce intrăm în perioada permisă, trebuie ca încă de pe acum fermierii să se pregătească, atât în ceea ce privește aprovizionarea cu îngrășăminte, cât și revizia utilajelor.

Despre revizia utilajelor nu ar fi prea multe de spus, căci fiecare fermier ține la ele și știe ce trebuie făcut ca să le mențină în cea mai bună stare. Pe deasupra, tractoarele, care sunt cea mai importantă verigă, au fost deja folosite, revizuite și ar trebui să se găsească în starea optimă.

Aprovizionarea cu îngrășăminte poate fi o problemă, mai ales atunci când este lăsată pe ultima clipă. După cum știm prea bine, îngrășămintele chimice s-au scumpit în ultimul an, din cauza crizei energetice și a războiului din Ucraina. Cu toate acestea, prețurile au scăzut față de anul trecut. Asta nu înseamnă că furnizorii dispun de stocuri nelimitate. Din acest motiv, dacă nu ați cumpărat până acum cantitățile de îngrășământ necesare pentru campania de primăvară, atunci grăbiți-vă! Altfel riscați să trebuiască să așteptați destul până să vă vină rândul.

În ceea ce privește îngrășămintele naturale, la majoritatea platformelor comunale de colectare a gunoiului de grajd se merge după principiul „cât aduci, atâta iei”. Se poate întâmpla însă, să aveți norocul ca unii gospodari să nu mai dorească să fertilizeze atât de mult cât ar putea primi mraniță. Așadar, o întrebare nu strică.

De asemenea, la marile ferme zootehnice apare posibilitatea existenței unui surplus de gunoi de grajd compostat.

Atenție însă: conform Programului de Acțiune, în vederea ţinerii sub control a epizootiilor şi a posibilităţii de monitorizare a contaminării solului şi sistemului acvatic cu substanţe farmaceutice de uz veterinar, importul/exportul de îngrăşăminte organice se poate realiza doar în limita a 50 km faţă de locul de producere al acestora. Se aplică excepție gunoiului de grajd provenit din ferme neafectate de epizootie și care, fie provine din agricultura ecologică, fie se poate dovedi că nu conține substanțe farmaceutice de uz veterinar peste limite admise.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: