
Gospodărirea gunoiului de grajd la nivel de comună s-a dovedit cea mai eficientă soluție pentru combaterea poluării cu nitrați, având în vedere specificul României. Astfel, în luna august au fost recepționate două platforme pentru colectarea și gestionarea gunoiului de grajd în comuna timişeană Giera, finanțate de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) prin Proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” (CIPN), în strictă conformitate cu reglementările europene și naționale în vigoare privind prevenirea poluării apelor cu nitrați din surse agricole.
Noile platforme comunale de gunoi de grajd au capacitatea de 2.397 mc/an şi 1.620 mc/an, cu o valoare totală a investiţiei de 3.148.559 lei, din care un procent de 91,8% a fost suportat către MMAP, prin CIPN, contribuția locală fiind de 8,2%. De gestionarea platformelor se va ocupa UAT Giera care este în măsură să implementeze un serviciu public pentru managementul dejecțiilor provenite de la animalele din gospodării și fermele mici din această localitate.
Investițiile finanțate de MMAP oferă autorității locale, pe lângă platforma propriu-zisă, și un set de utilaje destinat colectării, manevrării, compostării și împrăștierii gunoiului de grajd: un tractor, două remorci, un încărcător frontal, o mașină de împrăștiat compostul și o cisternă vidanjă.
Pe lângă beneficiile de mediu, fermierii și gospodarii care au încheiate contracte cu platforma comunală și fac dovada predării gunoiului de grajd sunt considerați, de către APIA și AFIR, conformi din punctul de vedere al capacităților de stocare. În plus, există și avantajul beneficierii unui îngrășământ organic de bună calitate, platformele de depozitare de la Giera fiind dotate cu echipamente prin care se gestionează în mod corect procesul de compostare aerobă agunoiului de grajd, respectiv transformarea acestuia în compost (mraniță), pentru a fi valorificat în agricultură.
„Principalele motive pentru care am aplicat în realizarea a două platforme au fost numărul mare de animale din comuna noastră şi oportunităţile de finanţare oferite prin acest proiect, inclusiv toată gama de utilaje care deservesc platformele şi le completează în colectarea şi depozitarea corectă a gunoiului de grajd. Oamenii au conştietizat că e un lucru bun realizarea lor pentru că ajută împotriva poluării apelor, marele avantaj fiind şi folosirea gunoiului compostat. Chiar dacă procesul de evaluare şi derulare a fost mai lung, în final au ieşit cum trebuie şi sunt mulţumit, nu pot să mă plâng. De altfel, suntem interesaţi în continuare de oportunităţile de finanţare care să ajute UAT-urile ” a declarat domnul Vicol Radu Ionel, primarul localităţii Giera.
Investițiile care continuă dezvoltarea infrastructurii de gospodărire a gunoiului de grajd sunt finanțate de Guvernul României, dintr-un împrumut de la Banca Mondială. Bugetul de investiții alocat de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor prin proiect, pentru perioada 2017-2022, este de 36,32 milioane Euro.