Noua investiție este cea din comuna Corneşti, județul Cluj. Platformă comunală de gunoi de grajd recepţionată în această localitate are capacitatea de depozitare de 1.582 mc gunoi de grajd/an, cu o investiție totală de 1.650.078 lei, din care 5% a fost contribuţia din bugetul local. Ea se alătură celei recepţionate luna trecută în judeţul Cluj, în comuna Luna, ambele fiind construite în cadrul proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți”, derulat de mai mulți ani sub coordonarea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), proiect ce sprijină comunitățile prin investiții în infrastructura de management a gunoiului de grajd.
Gestionarea platformei va fi asigurată de UAT Corneşti care va fi în măsură să implementeze un serviciu public pentru managementul dejecțiilor provenite de la animalele din gospodării și fermele mici. Investiția oferă, pe lângă platforma propriu-zisă, și un set de utilaje destinat colectării, manevrării, compostării și împrăștierii gunoiului de grajd: un tractor, două remorci, un încărcător frontal, o mașină de împrăștiat compostul rezultat (mraniţa) și o cisternă vidanjă.
Ca urmare, şi crescătorii de animale clujeni din zona acestei localităţi beneficiază de facilități mult îmbunătăţite pentru activităţile de gestionare a gunoiului de grajd, asigurându-se astfel condițiile necesare pentru protejarea apelor de nitraţi, conform Codului de Bune Practici Agricole.
Proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” este parte a demersurilor Guvernului României de asigurare a implementării Directivei Nitrați, prin care se urmărește reducerea poluării cu nutrienți din surse agricole. Proiectul este în a doua fază, cea de finanțare adițională. Proiectul inițial a demarat în 2008 și s-a încheiat în 2017 și a finanțat un număr de 86 de platforme de management de gunoi de grajd. Finanțarea adițională a proiectului a fost alocată, până în iunie 2023. În această fază a proiectului vor fi finanțate peste 86 de comunități locale.