Data publicării: 16 septembrie 2019

Aplicarea măsurilor împotriva poluării cu azot a apelor din pânza freatică, precum și a celor de suprafață, constituie nu numai o obligație legală a fiecăruia dintre noi, dar și un interes legitim. Într-adevăr, cine și-ar dori să își otrăvească, mai ales cu bună știință apa din care bea și cu care își prepară hrana, a sa și a familiei sale?

Cu toate acestea, din neștiință, sunt destui aceia care, prin nerespectarea unor reguli simple, fac ca importante cantități de nitrați să ajungă în sol și de acolo în pânza freatică și în apa din propriile fântâni.

Ce poți face? Informează-te corect!

Pentru a ajuta mai eficient la prevenirea unor astfel de situații, în cadrul programului de Control Integrat al Poluării cu Nutrienți, au fost elaborate mai multe ghiduri specifice pe diverse domenii destinate a fi subiecte ale schimburilor de experiență între fermieri.

Unul dintre acestea, disponibil AICI, este destinat celor care se ocupă de fermele pomicole și viticole.

Așa după cum se știe, în această perioadă începe un vârf de activitate în acest tip de exploatații. Acum se culeg viile, precum și o serie întreagă de fructe. Urmează apoi operații specifice de toamnă, precum și un număr de tratamente fito-sanitare de sezon.

În acest context, consultarea unor ghiduri specializate, precum și schimbul de experiență dintre fermieri privind bunele practici nu poate fi decât benefic. Toți fermierii, mari sau mici, trebuie să fie conștienți că păstrarea calității apei și înlăturarea poluării cu nitrați pot fi realizate doar împreună. Altfel, un singur gospodar neglijent, neștiutor sau rău-intenționat, poate zădărnici eforturile unei întregi comunități.

Tocmai de aceea, ghidul despre care vorbim, elaborat de specialiști din cadrul unor prestigioase institute de cercetare sau de învățământ, împreună cu reprezentanți ai organizațiilor fermierilor, este un instrument care ar trebui consultat de către orice gospodar ce lucrează o vie sau o livadă!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: