Data publicării: 13 septembrie 2019

Deși pentru multă lume gospodăriile tradiționale sunt asociate unui stil de viață sănătos, lucrurile nu stau pe de-a întregul așa. Cel puțin în ceea ce privește managementul gunoiului de grajd, care, în unele situații, nu se aplică corespunzător, ducând la poluarea cu nitrați a apelor din fântâni. De asemenea, atât fertilizarea cu îngrășăminte chimice, cât și fertilizarea cu îngrășăminte naturale, trebuie să respecte anumite reguli pentru a evita poluarea apei de consum.

Reguli și bune practici pentru micii fermieri

Peste 50 % din exploatațiile agricole din țară sunt reprezentate de fermele mici și gospodăriile tradiționale, care acoperă circa 12 % din suprafața agricolă și cresc mai mult de 50% din efectivul de animale. Fermierii mici sunt păstrătorii tradițiilor rurale, a biodiversității asociate cu terenurile agricole și producători de alimente de înaltă calitate. Totuși, lipsa unor platforme de gestionare a gunoiului de grajd în sate conduce la poluare difuză (din mai multe surse mici, în același timp). Este ca și cum satul ar fi o fermă mare, care nu ar avea sistem de gestionare a dejecțiilor. De suferit, suferă tot sătenii, căci apa din fântânile lor poate ajunge să conțină cantități foarte mari de nitrați, cu consecințele de rigoare asupra sănătății.

Specialiștii implicați în proiectul Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți au elaborat un ghid util destinat tocmai micilor ferme și gospodăriilor tradiționale. În paginile ghidului, disponibil și AICI, se găsesc informații și recomandări adaptate situațiilor concrete ce apar în asemenea gospodării. De asemenea, sunt prezentate și pasaje din legislația românească, corelate cu normele europene.

Cel mai important este, însă, că cititorii sunt ajutați să înțeleagă cât de periculoasă este poluarea apelor cu nitrați, apoi să afle cum pot să o combată, respectând reguli simple și adoptând bune practici agricole. Toate acestea sunt ilustrate cu exemplele unor fermieri care au devenit un model în comunitățile lor, tocmai prin aplicarea regulilor și bunelor practici.

Pe scurt, gospodarii învață cum să-și păstreze apa curată și sănătoasă!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: