Data public─ârii: 4 septembrie 2019

Seceta ╚Öi ar╚Öi╚Ťa constituie o grea ├«ncercare pentru agricultori, indiferent de domeniul ├«n care activeaz─â. ├Än asemenea perioade, plantele, la fel ca ╚Öi animalele, au nevoie de cantit─â╚Ťi crescute de ap─â ╚Öi, de multe ori, aceasta trebuie administrat─â astfel ├«nc├ót s─â nu duc─â la ├«mboln─âviri. Pe drept cuv├ónt, seceta, mai ales atunci c├ónd este asociat─â cu temperaturi foarte ridicate este considerat─â drept cea mai grea ├«ncercare pentru fermieri.

Sfaturi de sezon

Pe timp de secet─â asociat─â cu ar╚Öi╚Ť─â, chiar ╚Öi gunoiul de grajd are nevoie de un tratament special. Pe o astfel de vreme, dac─â nu este gestionat ├«n mod corespunz─âtor, b─âlegarul depozitat pe platform─â nu se mai composteaz─â a╚Öa cum se cuvine. ├Än absen╚Ťa umezelii, procesele de fermenta╚Ťie care conduc la descompunerea materiei organice ├«nceteaz─â. Pentru a preveni acest lucru, cei care gospod─âresc platformele de colectare trebuie s─â aib─â grij─â ca periodic, ├«n func╚Ťie de necesit─â╚Ťi, s─â adauge cantit─â╚Ťi suficiente de lichid ├«n gr─âmad─â.

Trebuie ╚Ťinut cont de faptul c─â uscarea ├«ncepe de la suprafa╚Ť─â spre interior. O crust─â uscat─â de doi ÔÇô trei centimetri grosime nu reprezint─â o problem─â, ci chiar ajut─â la reducerea pierderilor de amoniac. Aceasta se rezolv─â prin spargerea crustei ╚Öi amestecarea cu o parte de gunoi de sub ea, astfel ├«nc├ót stratul uscat s─â fie ├«mpins spre interiorul gr─âmezii, unde sunt condi╚Ťii propice descompunerii.

Dac─â persist─â c─âldura ╚Öi ├«ncepe s─â se piard─â din umezeala de la interiorul gr─âmezii destinate compost─ârii, atunci devine necesar─â ad─âugarea de ap─â. Apa se adaug─â treptat ├«n gr─âmad─â, apoi se amestec─â, astfel ├«nc├ót s─â se ajung─â la o densitate ╚Öi umiditate relativ uniforme. ├Än func╚Ťie de dimensiunile platformei ╚Öi cantitatea de gunoi depozitat─â, amestecarea se face fie pur ╚Öi simplu cu lopata sau furca, fie folosind utilaje mecanice.

├Än momentul ├«n care se adaug─â apa ╚Öi ├«n timpul amestec─ârii este foarte important s─â nu existe scurgeri ├«n afara platformei. Aceste scurgeri sunt, de obicei, foarte bogate ├«n azota╚Ťi dizolva╚Ťi. ├Än condi╚Ťiile unui sol uscat, avid de ap─â, ele sunt absorbite imediat ╚Öi ajung rapid ├«n straturile freatice. Iar de acolo, drumul p├ón─â ├«n c─ânile ╚Öi farfuriile vecinilor devine extrem de scurt!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: