Data publicării: 8 iunie 2022

Continuăm să prezentăm prevederile Programului de Acțiune (PA), obligatorii pentru toți agricultorii, referitoare la gestionarea efluenților proveniți de la silozuri de plante verzi. Din cauza conținutului lor ridicat de azot și alte substanțe, aceste produse au un înalt potențial poluant!

Efluenții de siloz pot suplini parte din hrana porcilor

Pe lângă regulile deja enumerate, iată și alte câteva, suplimentare:

Nu se supraîncarcă silozul deoarece podeaua acestuia ar putea ceda, apărând crăpături prin care efluentul de siloz să se scurgă necontrolat.

Când este nevoie, se pompează efluentul colectat în bazinul subteran, într-un bazin suprateran, de capacitate mai mare, în care să fie stocat efluentul singur sau în amestec cu tulbureala colectată de la animale. Cât timp furajele rămân însilozate, toţi efluenţii şi apa de precipitaţii de pe acoperişul silozului trebuie colectaţi şi depozitaţi corespunzător.

Se monitorizează cu atenţie nivelul efluentului din bazin care se goleşte la intervale de timp regulate. Nu se lasă niciodată ca bazinul să se umple peste nivelul maxim şi se verifică să nu fie blocate canalele de colectare a efluentului.

Se verifică frecvent starea apelor din vecinătatea silozului în timpul însilozării şi timp de o lună după golirea silozului.

Efluentul de siloz conţine nutrienţi valoroşi care pot suplini până la 15% din necesarul de hrană al porcilor pentru îngrăşat. Efluentul trebuie stocat în recipiente corespunzătoare până la utilizarea ca hrană pentru animale.

În cazul însilozării în baloţi închişi ermetic trebuie respectate următoarele reguli:

  • Baloţii se depozitează la cel puţin 10 m faţă de cursurile de apă – cu excepţia cazurilor în care baloţii se află pe o pantă descendentă faţă de cursul apei;
  • Se deschid sau se îndepărtează învelişul baloţilor la cel puţin 10 m faţă de cursurile de apă – cu excepţia cazurilor în care baloţii se află pe o pantă descendentă faţă de cursul apei;
  • Se balotează furajele la un conţinut de substanţă uscată de peste 25% pentru a conduce la o mai bună conservare a furajelor şi la minimizarea producerii de efluenţi;
  • Se colectează toate scurgerile de efluenţi care provin de la baloţii depozitaţi pe suprafaţa fermei;
  • Se verifică faptul că scurgerile de efluenţi din baloţi după îndepărtarea învelişului acestora nu pot ajunge în drenuri sau cursuri de apă.

Respectând regulile enunțate, cuprinse în PA, putem utiliza eficient o resursă prețioasă, păstrând, în același timp, curățenia apelor!

Recomandări ale editorilor pe aceeași temă: