Data public─ârii: 7 iunie 2022

Pentru c─â a ├«nceput sezonul recolt─ârii furajelor destinate ├«nsiloz─ârii, precum lucerna ╚Öi unele graminee, v─â prezent─âm prevederile Programului de Ac╚Ťiune (PA), obligatoriu pentru to╚Ťi fermierii, referitor la m─âsurile ce trebuie luate ├«n privin╚Ťa silozurilor.

Efluen╚Ťii de siloz au poten╚Ťial ridicat de poluare!

Potrivit speciali╚Ötilor care au elaborat PA, efluen┼úii proveni┼úi de la instala┼úiile de ├«nsilozare a furajelor verzi sunt foarte boga┼úi ├«n substan┼úe organice u┼čor degradabile, care con┼úin cantit─â┼úi ├«nsemnate de nutrien┼úi, ├«n special compu┼či ai azotului, cu poten┼úial ridicat de poluare. De asemenea, efluen┼úii care se scurg ├«n apele de suprafa┼ú─â pot provoca grave dezechilibre ├«n ecosistemele acvatice prin eutrofizare ┼či moartea pe┼čtilor.

├Än acest scop au fost impuse o serie de m─âsuri pentru gestionarea sigur─â a acestor efluen╚Ťi.

Silozurile trebuie astfel proiectate ┼či construite ├«nc├ót s─â asigure protec┼úie contra infiltra┼úiilor de efluen┼úi; ele trebuie acoperite pentru a nu p─âtrunde ap─â de precipita┼úii ┼či trebuie prev─âzute cu o podea impermeabil─â, u┼čor ├«nclinat─â (pant─â recomandat─â de 2%) pe care scurgerile de efluent s─â fie conduse ┼či stocate ├«ntr-un bazin subteran de capacitate corespunz─âtoare, rezistent la coroziune acid─â.

Pentru silozurile cu o capacitate mai mică de 1500 m³, capacitatea minimă a bazinului trebuie să fie de 3 m³ la fiecare 150 m³ din capacitatea silozului. În perioadele de scurgere maximă a efluentului bazinul trebuie golit zilnic.

Pentru silozurile cu capacitatea peste 1500 m³, bazinul trebuie să aibă o capacitate minimă de 30 m³ plus un m³ pentru fiecare 150 m³ de capacitate de însilozare peste 1500 m³.

Silozul ┼či bazinul trebuie amplasate la o distan┼ú─â de minim 50 m fa╚Ť─â de cursurile de ap─â, pentru a preveni o poluare accidental─â.

├Änainte de a proceda la o nou─â ├«nsilozare, silozul trebuie inspectat ╚Öi, dac─â este cazul, executate lucr─âri de ├«ntre┼úinere pentru a asigura etan┼čeitatea acestuia.

├Änsilozarea furajelor se face la un con┼úinut de materie uscat─â de peste 25% ┼či cu c─âptu┼čirea bazei silozului cu un strat de paie pentru absorb┼úia efluen┼úilor forma┼úi (furajele ├«nsilozate la un con┼úinut de materie uscat─â de 18% produc aproximativ 150 l efluent per ton─â. Dac─â furajul este uscat p├ón─â la un con┼úinut de 25% substan┼ú─â uscat─â atunci cantitatea de efluent scade la aproximativ 25 l per ton─â).

Recomandări ale editorilor pe aceeași temă: