Data public─ârii: 25 martie 2020

├Än contextul creat de actuala epidemie de COVID-19, respectarea normelor de igien─â personal─â reprezint─â una dintre cele mai eficiente m─âsuri de protec╚Ťie ├«mpotriva ├«mboln─âvirii. Sp─âlarea m├óinilor, c├ót mai des, este foarte important─â. Aceast─â m─âsur─â ├«ns─â, cre╚Öte cantitatea apelor uzate din ferme. Gestionarea acestora este o latur─â adesea neglijat─â, cu consecin╚Ťe destul de serioase. Din necunoa╚Ötere, din neglijen╚Ť─â sau, pur ╚Öi simplu, dintr-o sc─âpare, gospodari care sunt foarte aten╚Ťi ├«n ceea ce prive╚Öte managementul gunoiului de grajd sau pe cel al ├«ngr─â╚Ö─âmintelor scap─â din vedere acest aspect.

Apele uzate, uneori mai poluante dec├ót al╚Ťi agen╚Ťi!

Apele uzate din ferme pot crea o poluare ├«nsemnat─â a apelor de suprafa╚Ť─â c├ót ╚Öi a p├ónzei freatice, adic─â a apelor din f├ónt├óni.

├Än func╚Ťie de provenien╚Ťa lor, apele uzate pot transporta diver╚Öi poluan╚Ťi. Dac─â au fost utilizate ├«n gospod─ârie, con╚Ťin detergen╚Ťi. Dac─â au fost folosite pentru cur─â╚Ťenie ├«n grajduri, atunci con╚Ťin azot sub diverse forme, provenit din gunoiul de grajd. ├Än sf├ór╚Öit, dac─â provin de la cur─â╚Ťarea utilajelor agricole, atunci pot con╚Ťine urme de diver╚Öi nutrien╚Ťi ori de pesticide.

├Än toate aceste situa╚Ťii apele uzate se transform─â ├«n agen╚Ťi puternic poluan╚Ťi. Faptul c─â substan╚Ťele poluante sunt diluate ├«ntr-o cantitate mare de ap─â, deversat─â toat─â dintr-o dat─â, face capacitatea de percolare sau infiltrare mult mai mare. ├Än consecin╚Ť─â, agentul poluant ajunge ├«n p├ónza freatic─â sau ├«n cursurile de ap─â mai rapid ╚Öi dintr-o dat─â.

Din acest motiv, apele uzate din ferme trebuie colectate ╚Öi ele. ├Än func╚Ťie de provenien╚Ťa lor, ele se pot trata separat. Astfel, apa provenit─â din uzul menajer sau de la cur─â╚Ťenia grajdurilor ╚Öi a animalelor se folose╚Öte pentru umezirea gunoiului de grajd ├«n vederea compost─ârii.

Apa care rezult─â dup─â cl─âtirea utilajelor folosite pentru aplicarea de ├«ngr─â╚Ö─âminte sau substan╚Ťe de tratament se colecteaz─â ├«n instala╚Ťii de neutralizare. Aceste instala╚Ťii sunt simplu de realizat ╚Öi nu necesit─â investi╚Ťii mari. Dup─â o perioad─â, ele pot fi utilizate la udarea culturilor, de exemplu.

├Än concluzie, ╚Öi apele uzate trebuie gestionate cu aten╚Ťie, c─âci altfel pot deveni o important─â surs─â de poluare a apelor din f├ónt├ónile noastre!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: