Data publicării: 25 martie 2020

În contextul creat de actuala epidemie de COVID-19, respectarea normelor de igienă personală reprezintă una dintre cele mai eficiente măsuri de protecție împotriva îmbolnăvirii. Spălarea mâinilor, cât mai des, este foarte importantă. Această măsură însă, crește cantitatea apelor uzate din ferme. Gestionarea acestora este o latură adesea neglijată, cu consecințe destul de serioase. Din necunoaștere, din neglijență sau, pur și simplu, dintr-o scăpare, gospodari care sunt foarte atenți în ceea ce privește managementul gunoiului de grajd sau pe cel al îngrășămintelor scapă din vedere acest aspect.

Apele uzate, uneori mai poluante decât alți agenți!

Apele uzate din ferme pot crea o poluare însemnată a apelor de suprafață cât și a pânzei freatice, adică a apelor din fântâni.

În funcție de proveniența lor, apele uzate pot transporta diverși poluanți. Dacă au fost utilizate în gospodărie, conțin detergenți. Dacă au fost folosite pentru curățenie în grajduri, atunci conțin azot sub diverse forme, provenit din gunoiul de grajd. În sfârșit, dacă provin de la curățarea utilajelor agricole, atunci pot conține urme de diverși nutrienți ori de pesticide.

În toate aceste situații apele uzate se transformă în agenți puternic poluanți. Faptul că substanțele poluante sunt diluate într-o cantitate mare de apă, deversată toată dintr-o dată, face capacitatea de percolare sau infiltrare mult mai mare. În consecință, agentul poluant ajunge în pânza freatică sau în cursurile de apă mai rapid și dintr-o dată.

Din acest motiv, apele uzate din ferme trebuie colectate și ele. În funcție de proveniența lor, ele se pot trata separat. Astfel, apa provenită din uzul menajer sau de la curățenia grajdurilor și a animalelor se folosește pentru umezirea gunoiului de grajd în vederea compostării.

Apa care rezultă după clătirea utilajelor folosite pentru aplicarea de îngrășăminte sau substanțe de tratament se colectează în instalații de neutralizare. Aceste instalații sunt simplu de realizat și nu necesită investiții mari. După o perioadă, ele pot fi utilizate la udarea culturilor, de exemplu.

În concluzie, și apele uzate trebuie gestionate cu atenție, căci altfel pot deveni o importantă sursă de poluare a apelor din fântânile noastre!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: