Data publicării: 30 decembrie 2022

Iată-ne la sfârșitul încă unui an. Un an despre care un fermier spunea, cu un haz amar, că „mai bine n-ar fi fost!”. Am trecut de anii pandemiei, când ne-am lovit de provocări noi, peste care am trecut, unii mai ușor, alții mai greu, și credeam că nimic nu ne mai poate surprinde. Dar iată că viața ne-a arătat că mereu mai poate apărea ceva!

Un an cu multe poveri pe umerii fermierilor

La începutul anului 2022 ne-am bucurat că pandemia de COVID-19 a intrat în declin și că atât de temutul coronavirus poate fi, totuși, stăpânit. Priveam viitorul cu optimism. Dar realitatea crudă ne-a lovit iarăși. La sfârșitul lunii februarie, Rusia a atacat Ucraina. Un război despre care nu credeam că ar mai fi posibil în zilele noastre, a început, brutal de real, la granițele țării noastre. Urmările sale s-au făcut simțite și pentru fermierii români. Presiunea apărută pe piața energiei, pe cea a fertilizanților și pe cea a cerealelor a căzut și pe umerii lor. Responsabilitatea producătorilor de hrană a crescut, căci a devenit evident că o mare parte din ceea ce Ucraina nu mai putea să producă va trebui obținut din România. Dar producția a însemnat costuri mai mari decât în anii anteriori, în contextul scumpirii galopante a combustibililor și îngrășămintelor.

În acest context, s-a putut vedea cum gunoiul de grajd, care era tratat de mulți drept un deșeu care creează doar complicații, este, de fapt, o resursă prețioasă.

Și, ca și cum contextul creat de război nu ar fi fost suficient, s-a adăugat și seceta năprasnică. Conform mai multor rapoarte, anul 2022 a fost cel mai secetos an din ultimul secol, cel puțin. Pe lângă lipsa precipitațiilor s-a adăugat și numărul mare de zile cu arșiță, din timpul verii. Drept rezultat, culturile de toamnă au avut producții mai scăzute decât în anii precedenți. Culturile de primăvară au fost, în multe zone, distruse în totalitate. În alte zone, au fost calamitate în procente cuprinse între 30 și 70%. Doar în zonele care au beneficiat de irigații a mai fost salvat câte ceva…

În orice caz, bilanțul agricol din anul 2021 – 2022 a fost unul aproape tragic.

Ca atare, sunt de tras o serie de învățăminte, căci cine nu învață din greșeli riscă să le repete!

Așadar, în primul rând ar trebui să devenim foarte conștienți că schimbările climatice sunt o realitate, și nu o speculație a unor savanți conspiraționiști. În acest context, practicile agricole trebuie adaptate la noua realitate!

În al doilea rând, trebuie să constatăm că dependența de produse provenite de la alții, indiferent cine ar fi acești alții, nu duce la nimic bun. De aceea, e ideal să ne valorificăm propriile resurse, mai ales atunci când le avem. E cazul gunoiului de grajd, care este o sursă de fertilizanți și energie, așa după cum a demonstrat experiența și practica și așa după cum am arătat în repetate rânduri.

Și, pe lângă acestea, desigur că mai sunt o mulțime de concluzii, pe care fiecare poate să le tragă singur, acum, la sfârșit de an.

În ceea ce ne privește ca editori ai site-ului, noi vă urăm gânduri înțelepte, recolte bogate și un an mai bun decât cel care a trecut!

La mulți ani!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: