Data publicării: 12 ianuarie 2023

Aproape întotdeauna când se vorbește despre îngrășăminte naturale, gândul fuge spre gunoiul de grajd de la vaci, cai, porci, ovine și caprine. Dar pentru marii fermieri nu este un secret că gunoiul provenit din fermele de păsări este la fel de util și chiar mai valoros.

Un fertilizant bogat în fosfor

Conform Programului de acțiune pentru protecţia apelor împotriva poluării cu nitrați proveniți din surse agricole (PA), o singură găină ouătoare produce între 0,35 și 0,8 kg. azot s.a. anual, în funcție de sistemul de creștere și modul de colectare a gunoiului. Un pui de carne produce și el între 0,25 și 0,5 kg. azot.

Cum păsările se cresc în număr destul de mare, calculele arată că azotul produs de ele se ridică la cantități semnificative. Dar, față de alte tipuri de îngrășăminte organice, gunoiul de păsări este caracterizat și de un conținut foarte ridicat de fosfor, ceea ce îi crește valoarea nutritivă pentru plante.

De fapt, de sute de ani este folosit compostul din găinaț format în mod natural în unele peșteri. În limbajul de specialitate numit „guano”, acest fertilizant a fost exploatat inclusiv pe scară industrială, în unele țări. În România, este foarte cunoscută Peștera de la Românești, din Banat, din care această resursă a fost exploatată de către localnicii zonei timp de multă vreme.

Dezavantajul gunoiului de la păsări este conținutul foarte ridicat de amoniac. Din acest motiv, dacă nu este macerat suficient, “arde” plantele. Acesta este și motivul pentru care este recomandat să fie folosit de către cunoscători sau să fie procurat de la producători autorizați.

Mai precizăm că există fabrici care procesează gunoiul de pasăre și îl transformă într-un foarte eficient îngrășământ bio granulat, procesare care se realizează inclusiv în România. Găinațul, ca fertilizant, este recomandat în mod special în legumicultură, mai ales în medii protejate. Horticultorii spun că la tomate dă rezultate absolut spectaculoase. De asemenea, este recomandat și în livezi, unde ajută mai bine decât alte tipuri de îngrășăminte dezvoltarea arborilor.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: