Data publicării: 11 februarie 2021

Amenajarea unui iaz în apropierea casei sau, și mai bine, construirea gospodăriei pe malul unui mic lac este o practică foarte veche. Pe lângă aspectul estetic, acest lucru este făcut și dintr-o serie întreagă de rațiuni practice.

Un stimulent pentru a preveni poluarea apelor

Existența unei suprafețe de apă în apropierea casei oferă o serie întreagă de avantaje. În zilele foarte calde de vară, un iaz, oricât de mic, răcorește atmosfera. Nu mai spunem de posibilitatea de a ne răcori și cu o baie…

Dar acesta este cel mai mic avantaj. Un mare ajutor este acela că apa din iaz poate fi folosită pentru udatul grădinii, de exemplu. Pentru aceasta, însă, trebuie ca micul lac să fie alimentat de un izvor sau de un curs de apă. Astfel, apa folosită poate fi înlocuită. Desigur, poate fi alimentat și dintr-o fântână. Și în acest caz este avantajos ca apa pentru udat să provină din iaz și nu din puț, căci va fi mai caldă și mai bine tolerată de plante.

Într-un articol recent am prezentat și modul în care apa dintr-un iaz era folosită într-o fermă de salată crescută în mediu hidroponic. După utilizare era filtrată și se reîntorcea în iazul în care creșteau crapi și pești exotici.

Iazul din gospodărie reprezintă și o sursă de apă pentru animale, ca și un loc de scăldat pentru ele, dacă este construit așa cum trebuie.

Un alt motiv pentru care o suprafață acoperită cu apă este benefică în apropierea grădinii este că oferă adăpost mai multor specii de insecte, care contribuie la creșterea biodiversității. Rezultatul se traduce și printr-o creștere a ratei de polenizare în culturile din preajmă.

În sfârșit, existența unui iaz lângă casă este o metodă la îndemână pentru a evalua cu o destul de bună aproximație, starea de curățenie a apelor din zonă. Avându-l zilnic sub ochi se poate rapid sesiza apariția unor fenomene cauzate de poluare. În plus, responsabilitatea vizavi de combaterea poluării este stimulată, căci nimeni nu vrea să-și vadă mica oază de odihnă murdărită!

În concluzie, amenajarea, acolo unde este posibil, a unui iaz cât de mic în gospodărie este un mod de a îmbina utilul cu plăcutul!