Data publicării: 27 ianuarie 2022

Cultura în spații protejate, precum serele și solariile, implică, în anumite perioade, cheltuieli substanțiale. De aceea, unul dintre obiectivele principale ale fermierilor este să găsească mijloace prin care să își poată crește veniturile.

Păstrați-vă bunul renume și clientela!

Niciun bănuț în plus nu strică! Aceasta este un principiu valabil pentru oricine și oricând. Totuși, în sezonul rece, pentru proprietarii de sere și solarii are o valoare sporită. Orice venit în plus reduce povara resimțită din cauza plății combustibililor necesari încălzirii spațiilor de cultură.

Una dintre observațiile producătorilor este că, la începutul primăverii există o cerere foarte mare de răsaduri pentru flori ornamentale, precum panseluțe, mușcate, petunii, etc, ca și pentru legume.

În solar sau în seră, acestea nu necesită prea mult spațiu pentru a fi produse. Ba chiar, de multe ori se pot folosi zone care altfel ar rămâne libere. Pentru că se cultivă în celule individuale, pot fi așezate pe rafturi, pe mese, etc. De asemenea, nu necesită prea multe îngrijiri suplimentare. În schimb, pot aduce venituri substanțiale. Un fermier din comuna Peretu, jud. Teleorman, renumit pentru producțiile sale de cartofi noi în solar, cultivă și răsaduri de flori. ”Le pun pe bănci de lemn, în celule. Produc în jur de 1.000 de răsaduri de flori/sezon, pe care le vând cu un preț cuprins între 1,5 și 2 lei. Cu venitul astfel obținut îmi acopăr cheltuielile de încălzire pentru cel puțin o lună.”, ne-a povestit el.

Exemplul său l-au urmat și alți consăteni. În ceea ce privește răsadurile pentru legume, acestea au căutare mai mare în zonele rurale decât în oraș, cum este cazul florilor. Dar, în ultimii ani răsadurile legumicole au devenit din ce în ce mai căutate, căci foarte mulți dintre locuitorii satelor nu își mai produc singuri răsadurile. Legat de acest ultim aspect, trebuie să atragem atenția asupra responsabilității pe care o au producătorii: ei trebuie să utilizeze semințe de calitate, certificate de producători consacrați. În acest fel, clienții lor vor fi scutiți de surprize, iar producătorii de răsad își vor păstra bunul renume și clientela!

Recomandări ale editorilor pe aceeași temă: