Data publicării: 12 iunie 2019

În funcție de soiuri, în majoritatea regiunilor țării pepenii cultivați în spații neprotejate se află, deja, într-un stadiu de dezvoltare destul de avansat. Soiurile timpurii probabil că au început să se coacă, în timp ce acelea mai târzii au rodul legat și sunt în stadiul de creștere. Acestea sunt stadii de dezvoltare delicate, care cer atenție din partea fermierilor. Altfel, toată producția se poate duce dintr-o dată pe apa Sâmbetei!

Fungii și insectele – principalele pericole

În această fază de dezvoltare a plantelor, diverși fungi și unele insecte reprezintă principalele pericole care amenință pepenii și dovlecii. Vremea ploioasă din ultima perioadă a făcut ca riscul de apariție a unor boli provocate de diverse ciuperci să fie cu atât mai mare.

Printre cele mai răspândite boli se numără mana curcubitaceelor. Aceasta este produsă de o ciupercă și poate afecta atât pepenii, cât și dovlecii sau castraveții. Boala se manifestă prin apariția unor pete de culoare galben-verzui în partea superioară a frunzelor. În timp, acestea devin galbene și maronii. Un alt simptom al manei cucurbitaceelor este un puf cenușiu pe partea inferioară a frunzelor. În final se ajunge la uscarea și căderea frunzelor, ceea ce duce la stagnarea creșterii fructelor. Boala este favorizată și de picăturile de apă care rămân pe frunze, în urma unei irigări necorespunzătoare (prin aspersie) sau a precipitațiilor. Se combate prin tratamente cu antifungice specifice, prezente pe piață într-o paletă largă.

La fel de periculoase sunt și făinarea (care este favorizată de secetă), alternarioza ori putregaiul tulpinilor.

Insectele care produc cel mai des probleme în acest sezon sunt afidele (păduchii), favorizați în mod deosebit de vremea umedă, păianjenul roșu, care provoacă uscarea frunzelor și coacerea prematură a fructelor, și, tot mai des, tripsul, în general nedepistabil cu ochiul liber.

În ceea ce privește fertilizarea, în perioadele de dezvoltare și de coacere a fructelor este recomandată în special aplicarea calciului și a microelementelor bor și magneziu. Acestea dau un plus de fermitate fructelor, îmbunătățesc sinteza de zaharuri și contribuie la un aspect plăcut al fructelor.

La aplicarea tuturor acestor tratamente și fertilizanți trebuie respectate normele în vigoare, pentru a evita poluarea apelor din zonă!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: