Data public─ârii: 5 aprilie 2019

Fa╚Ť─â de alte culturi, pomii r─âm├ón ╚Öi se dezvolt─â pe acela╚Öi teren timp de mai mul╚Ťi ani. ├Än plus, atunci c├ónd vorbim despre livezi nou-├«nfiin╚Ťate, trebuie s─â ╚Ťinem cont, ├«n ceea ce prive╚Öte fertilizarea, ╚Öi de dezvoltarea arborilor.

Livezile au necesit─â╚Ťi crescute de la an la an

├Än fiecare an dintre primii 15 ÔÇô 20 de ani ai unei livezi, necesarul de nutrien╚Ťi cre╚Öte. Acest fapt se explic─â ├«n primul r├ónd prin dezvoltarea pomilor, care devin tot mai mari, apoi prin cre╚Öterea cantit─â╚Ťii de fructe produs─â. Pornind de la acest element se poate face ╚Öi un calcul estimativ al cantit─â╚Ťilor de ├«ngr─â╚Ö─âminte necesare. Iat─â ╚Öi un tabel cu cantit─â╚Ťile medii de nutrien╚Ťi pe care le extrage din sol o cantitate de o ton─â din diferite fructe:

Fructul

Azot (kg/t)

Fosfor (kg/t)

Potasiu (kg/t)

Calciu (kg/t)

M─âr

3

1

3,5

3

P─âr

3,5

1,5

4

2

Prun

4,2

1,5

6

3

Cais

4

1,5

6,5

3

Cireș

3,2

2

6,2

2,5

piersic

8 – 10

4 – 5

10 – 12

6 – 8

Coac─âz negru

8

3,5

5

4

Coacăz roșu

6

3

4

3

├Än ceea ce prive╚Öte tipul de ├«ngr─â╚Ö─âminte aplicate, to╚Ťi speciali╚Ötii sunt de acord c─â este ideal ca o dat─â la trei ani, toamna, ├«n livad─â s─â se aplice gunoi de grajd. Cantitatea recomandat─â este de cca. trei tone/hectar. Aten╚Ťie, ├«ns─â, la respectarea perioadei de interdic╚Ťie prev─âzut─â de Codul de bune practici agricole, care ├«ncepe la 1 noiembrie. Nerespectarea acesteia conduce la poluarea apei din p├ónza freatic─â!

├Än afara acestei fertiliz─âri, ├«n livezile intensive se recomand─â ╚Öi ├«ngr─â╚Ö─âminte foliare, care se aplic─â odat─â cu tratamentele. Tot ├«n aceste livezi, acolo unde exist─â sisteme de iriga╚Ťii cu pic─âtura, se recomand─â utilizarea fertirig─ârii. Astfel, ├«ngr─â╚Ö─âmintele sunt mai bine dozate ╚Öi mai exact distribuite.

├Än afar─â de aplicarea de ├«ngr─â╚Ö─âminte ├«n toamn─â, aproximativ o treime din cantitatea total─â se aplic─â la momentul ├«nfloririi. O alt─â treime se aplic─â la ├«nceputul lunii iunie, c├ónd se face diferen╚Ťierea mugurilor de rod.

├Än concluzie, ╚Öi ├«n livad─â, ca ╚Öi ├«n orice alt─â cultur─â, fertilizarea trebuie f─âcut─â cu respectarea regulilor specifice, pentru a preveni poluarea apei cu azot ╚Öi risipa de substan╚Ť─â!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: