Data public─ârii: 3 mai 2019

╚śi livezile, ca orice alte culturi, au nevoie de fertilizare pentru a genera recolte frumoase, bogate ╚Öi de calitate. Numai c─â, adesesa, o cantitate prea mare de nutrien╚Ťi nu face altceva dec├ót s─â polueze apele din p├ónza freatic─â ╚Öi cele de suprafa╚Ť─â, dar f─âr─â efecte majore asupra produc╚Ťiei. Secretul const─â ├«n a furniza pomilor nutrien╚Ťii care trebuie, atunci c├ónd trebuie.

Lipsa azotului nu presupune neap─ârat fertilizarea

Observarea vizual─â a st─ârii pomilor ÔÇô culoarea ╚Öi m─ârimea frunzelor, formarea florilor, cre╚Öterea l─âstarilor – d─â, pentru cunosc─âtori, informa╚Ťii precise asupra aprovizion─ârii cu nutrien╚Ťi. Acest lucru este valabil mai ales ├«n ceea ce prive╚Öte azotul ╚Öi oligoelementele. Pentru celelalte substan╚Ťe hr─ânitoare, adesea se mai impune ╚Öi necesitatea unei analize a solului.

Exist─â unele situa╚Ťii ├«n care este necesar─â o cantitate sporit─â de azot:

  • ├«n cazul unei densit─â╚Ťi mari de rod
  • ├«n cazul cre╚Öterii slabe a ml─âdi╚Ťelor
  • atunci c├ónd culoarea frunzelor se modific─â, din verde ├«nchis ├«n verde deschis ╚Öi chiar galben

Totu╚Öi, lipsa de azot ├«n cazul pomilor nu ├«nseamn─â neap─ârat c─â este necesar─â fertilizarea. Este posibil ca ├«n sol s─â existe o cantitate suficient─â din acest nutrient, dar s─â fie inaccesibil─â pomilor. O fertilizare suplimentar─â ar ajuta prea pu╚Ťin, ├«n schimb ar reprezenta un risc major de poluare a p├ónzei freatice. ├Änainte de a trece la aplicarea de azot trebuie ╚Ťinut cont de urm─âtoarele aspecte:

  • pr─â╚Öitul m─âre╚Öte disponibilitatea de azot
  • ├«n caz de secet─â, irigarea este mai eficient─â dec├ót fertilizarea
  • chiar pe terenuri cu con╚Ťinut ridicat de azot poate ap─ârea o deficien╚Ť─â temporar─â de aprovizionare atunci c├ónd umiditatea e ridicat─â iar temperatura solului este sc─âzut─â.

În concluzie, fertilizarea livezilor în acestă perioadă nu trebuie să se facă la întâmplare, ci doar atunci când este absolut necesară. Altfel nu reprezintă decât o poluare iresponsabilă a apei din zonă!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: