Data public─ârii: 9 aprilie 2021

Fertilizarea odat─â cu sem─ânatul, numit─â ╚Öi fertilizare starter, este una dintre tehnologiile care ofer─â avantaje vizibile pentru cei care o aplic─â. Cu toate acestea, implic─â ╚Öi anumite subtilit─â╚Ťi.

Starterele – o tehnologie veche, adaptat─â la vremuri noi

Fertilizarea la sem─ânat nu este, neap─ârat, o inven╚Ťie recent─â. Dimpotriv─â, ├«n domeniul legumiculturii, ca ╚Öi ├«n pomicultur─â este o tehnologie tradi╚Ťional─â. S─â nu uit─âm c─â semin╚Ťele pentru r─âsaduri erau a╚Öezate pe un strat de mrani╚Ť─â, iar atunci c├ónd se planta un copac, la r─âd─âcina sa se ad─âuga ╚Öi o g─âleat─â de compost.

Ceva mai recent, această tehnologie a fost introdusă și în cultura mare. Este utilizată cu precădere la porumb, dar uneori se aplică și la floarea-soarelui sau alte culturi.

Una dintre principalele limit─âri ├«n aplicare este determinat─â de utilajele ceva mai complexe care sunt necesare. Practic, pe l├óng─â sem─ân─âtoarea clasic─â, care a╚Öeaz─â s─âm├ón╚Ťa pe brazd─â ╚Öi apoi o ├«ngroap─â, mai este necesar ╚Öi un sistem care s─â distribuie ├«ngr─â╚Ö─âm├óntul exact sub s─âm├ón╚Ť─â. Dar astfel de utilaje au devenit din ce ├«n ce mai r─âsp├óndite ╚Öi mai accesibile.

Avantajele unui asemenea sistem de fertilizare sunt evidente: imediat ce a germinat s─âm├ón╚Ťa, t├ón─âra plant─â are la ├«ndem├ón─â ├«ngr─â╚Ö─âmintele necesare unei dezvolt─âri rapide ╚Öi accelerate.

Desigur c─â fertilizarea starter nu poate, singur─â, asigura necesarul plantei pe toat─â durata de dezvoltare. S─â nu uit─âm c─â azotul este repede dizolvat de ap─â ╚Öi transportat ├«n straturile mai ad├ónci, unde se transform─â ├«n poluant al apelor freatice care alimenteaz─â f├ónt├ónile! Tocmai de aceea, doza de starter trebuie foarte bine calculat─â, astfel ├«nc├ót s─â fie consumat─â de plant─â. La porumb, de exemplu, cantitatea maxim─â de azot substan╚Ť─â activ─â aplicat─â ar trebui s─â se situeze ├«ntre 42,5 ╚Öi 56 kg/ha. Ca regul─â general─â, cantitatea de ├«ngr─â╚Ö─âm├ónt folosit─â ca starter trebuie s─â se situeze ├«ntre un sfert ╚Öi o treime din necesarul respectivei culturi.

├Än ceea ce prive╚Öte tipul de ├«ngr─â╚Ö─âminte folosite, organice sau chimice, cele organice au avantajul de a se p─âstra o perioad─â mai mare ├«n sol ╚Öi de a elibera nutrien╚Ťii treptat, fa╚Ť─â de cele chimice. ├Än schimb, cele de sintez─â se aplic─â mai u╚Öor ╚Öi sunt disponibile rapid pentru plant─â.

Indiferent de op╚Ťiune, ├«ns─â, este foarte important ca la aplicare s─â se respecte toate normele stabilite de Codul de Bune Practici Agricole (CBPA), at├ót la dozare, c├ót ╚Öi la modul de aplicare. Doar a╚Öa se pot feri de poluare apele din zon─â, fie ele subterane sau de suprafa╚Ť─â!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: